*Nettavisen* Økonomi.

Nøkkeltall fredag kan avgjøre rentebeslutning

RENTEKUTT I SEPTEMBER? Makroøkonomene i Handelsbanken legger i likhet med DNB Markets stor vekt på dagens nøkkeltall fra det regionale nettverket. Foto: (NTB scanpix)

Tall fra Norges Banks regionale nettverk ffredag kan avgjøre om det blir rentekutt i september.

I dag kommer rapporten fra det regionale nettverket til Norges Bank.

- Dette blir den siste biten med viktig innenlandsk informasjon i forkant av rentemøtet om to uker. Det er rimelig å vente en noe svakere rapport enn i juni, siden de negative effektene av oppbremsingen i oljesektoren brer om seg. En svak rapport vil kunne øke forventningene til rentekutt, men med svak krone og relativt høy inflasjon ligger det ikke an til at renten senkes allerede i september, skriver DNB Markets i en morgenrapport fredag.

Kjerneinflasjonen økte i august, løftet av importert prisveks
Uventet høy inflasjon og svak krone trekker i retning av at Norges Bank kan vente noe med å sette renten videre ned, mener markedsaktør.

Norsk inflasjon overrasket litt på oppsiden i august. Kjerneinflasjonen, dvs. korrigert for avgifter og energi, økte med 2,9%. Det var ventet en oppgang til 2,8% i følge Reuters.

Det var den importerte inflasjonen som trakk videre opp, og havnet på 3,4% - det høyeste som er registrert siden 2004. Forklaringen er åpenbar: Svekkelsen av kronekursen gjør at importørene setter opp prisene.

- Vi venter at lavere lønnsvekst vil dempe den innenlandske inflasjonen på noe sikt. Det er også rimelig å vente at den importerte inflasjonen vil avta. Norges Bank vil derfor ventelig se gjennom den høye inflasjonen på kort sikt. Om noe, trekker likevel den høye inflasjonen (og den svake kronen) i retning av at Norges Bank kan vente noe med å sette renten videre ned. Vi venter at renten vil bli satt ned på møtet i november, skriver DNB Markets.

Utelukker ikke kutt i september

Makroøkonomene i Handelsbanken legger i likhet med DNB Markets stor vekt på dagens nøkkeltall fra det regionale nettverket.

- Dersom Norges Bank nå er mer bekymret for utviklingen i realøkonomien, tror vi at Norges Bank vil se gjennom både inflasjons- og kursoverraskelsen, og heller foreta et rentekutt allerede nå. Derfor blir dagen i dag ekstra spennende, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport fredag.

Inflasjonsimpulsen fra utlandet er imidlertidig

Kjerneinflasjonen, målt ved KPI-JAE, steg litt mer enn ventet i august. Årsveksten gikk opp fra 2,6 prosent i juli til 2,9 prosent i august, mens både vi og konsensus hadde sett for oss en svakere oppgang til 2,8 prosent. Norges Bank ventet 2,4 prosent.

- Etter hvert som importprisene tilpasser seg et nytt og høyere nivå, dør inflasjonsimpulsen ut. Med mindre vi får en ny runde med kronesvekkelse, vil derfor inflasjonsimpulsen avta markert gjennom første halvår neste år. Dette vil gjelde direkte for importprisene, og indirekte for innenlandske priser som påvirkes av prisene på de importerte konsumvarene, skriver Handelsbanken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.