*Nettavisen* Økonomi.

Nordea: - Det er langt fra noen krise

- Sjelden har utviklingen i norsk økonomi vært mer todelt enn nå. Det er langt fra noen krise i landet som helhet, mener sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea. Foto: Nordea

Mener norsk økonomi kan klare seg greit med 50 dollar fatet.

09.12.15 10:38

Samtidig som oljenedturen preger norsk økonomi ser økonomene i Nordea lyspunkter.

Rentekutt vil sørge for svak kronekurs og holde forbruksveksten og boligmarkedet oppe, anslår de i den siste utgaven av rapporten «Økonomisk oversikt».

I rapporten peker sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea på at lave renter, offentlig pengebruk og en rekordsvak norsk krone er kraftige støtdempere for norsk økonomi.

Les også: Massiv kronesvekkelse og Oljeprisen snur opp

- Langt fra noen krise
- Mens arbeidsledigheten stiger i oljefylkene, faller den i resten av landet. Sjelden har utviklingen i norsk økonomi vært mer todelt enn nå. Det er langt fra noen krise i landet som helhet, mener sjeføkonomen.

Han viser til at det er 20.000 flere sysselsatte enn for ett år siden, tross nedbemanninger i oljenæringen. Når i tillegg alle med boliglån har fått lavere renteutgifter tror ikke Nordea husholdningene vil sette på bremsen.

- Norsk økonomi kan dermed komme til å klare seg ganske greit selv med oljepris på 50 dollar fatet. Norges Bank vil med sin rentesetting søke å holde kronekursen svak og har signalisert at de trolig vil kutte styringsrenten ytterligere en gang. Vi tror det kan bli to rentekutt neste år.

- For all del, norsk økonomi er inne i en nedgangskonjunktur. Den registrerte arbeidsledigheten vil ta seg opp fra 3 prosent til 3½ prosent. Det er ikke positivt, men er i hovedsak knyttet til oljesektoren. En svak krone og motkonjunkturpolitikk begrenser spredningen, mener Olsen.

Ser sterkere krone
I prognosene til Nordea faller veksten i fastlandsøkonomien til 1,4 prosent i år og neste år, fra 2,4 prosent i 2014, før veksten tar seg opp til 1,7 prosent i 2017.

Arbeidsledighetsraten stiger jevnt og trutt i prognoseperioden, og når toppen på 4,9 prosent i 2017.

Samtidig vil svekkelsen i kronen snu, tror banken. Ved slutten av inneværende år ser Nordea euroen i 9,23 kroner, før kronen styrkes til 8,80 per euro ved utgangen av neste år og videre til 8,50 i 2017.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.