NA24.no

Nordea: - Federal Reserve setter opp renten i desember


- Fredagens amerikanske arbeidsmarked fjernet vel den siste tvilen. Fed setter opp (renten) i desember, mener seniorøkonom i Nordea Markets Erik Johannes Bruce.
- Fredagens amerikanske arbeidsmarked fjernet vel den siste tvilen. Fed setter opp (renten) i desember, mener seniorøkonom i Nordea Markets Erik Johannes Bruce. (Nordea)
Fredagens amerikanske arbeidsmarked fjernet den siste tvilen, mener seniorøkonom Erik Johannes Bruce i Nordea.

- Fredagens amerikanske arbeidsmarked fjernet vel den siste tvilen. Fed setter opp (renten) i desember. Det var 211 tusen flere sysselsatte i november enn måneden før, mot ventet 200.000, og den foregående måneden ble oppjustert til svært sterke 298.000, skriver Bruce i en morgenrapport mandag.

Ingen kutt fra OPEC

Oljeprisen falt klart på fredag da OPEC ga beskjed om at de ikke tenkt å kutte produksjonen.

- De satte ikke noen nytt produksjonsmål i uttalelsens etter møtet ( «they couldn’t bother to include a number» som de sa på pressekonferansen), men sa på presskonferansen sa de vil holde produksjonen på dagens nivå, skriver Bruce.

Tviler på norsk rentekutt

Norges Banks nettverk ga ikke samme klare beskjed om deres desembermøte. Nettverket sier nullvekst i fjerde kvartal (q/q) og spår nullvekst de neste 6 månedene. Det er lavere enn Norges Bank anslag på om lag ¼% i dette og de neste kvartalene.

- Nettverkets syn på framtiden legges heller ikke så mye vekt på som vurderingen av nåsituasjonen. Så vi regner ikke med at Norges Bank gjør for mye ut av nettverket, men slår fast at veksten nå ser litt svakere ut enn ventet. Vi holder på uendret rente på desembermøtet, men er litt mer usikre, skriver Bruce.

Sjeføkonom i Handelsbanken Kari Due-Andresen deler oppfatningen:

- Vi tror denne nedjusteringen ikke er stor nok til at Norges Bank vil kutte styringsrenten allerede i desember gitt at utviklingen i inflasjon så langt er som Norges Bank ventet.

Tror på norsk rentekutt

Samlet sett tegner rapporten et svakt bilde av norsk økonomi. Både aktivitets- og lønnsveksten er noe svakere enn Norges Bank har lagt til grunn i sine prognoser.

- Vi mener derfor at rapporten understøtter vår forventning om at Norges Bank vil kutte styringsrenten til 0,5 prosent på rentemøtet den 17. desember, selv om det fortsatt er en betydelig risiko for at sentralbanken velger å vente litt til, skriver analytiker i DNB Markets Ole André Kjennerud i en rapport mandag.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere