*Nettavisen* Økonomi.

Nordea: - Markedet venter på viktige tall fra USA

Seniorøkonom i Nordea Erik Johannes Bruce. Foto: Nordea (Nordea)

Ny rapport torsdag om tilstanden i det amerikanske arbeidsmarkedet.

- I dag er det mye Fed prat (Federal Reserve) på agendaen. Yellen skal åpne en Fed konferanse, men vi får også høre fra Feds Fischer, Dudley, Bullard, Evans, og Lacker. Så får vi se om det blir noen forsøk på rettlede markedet, skriver seniorøkonom i Nordea Erik Johannes Bruce i en morgenrapport torsdag.

For øyeblikket er det priset inn 68% sannsynlighet for amerikansk renteøkning på desember møtet.

- Dagen meste interessante amerikanske tall blir den såkalte JOLTS rapporten som gir et bilde av antallet ledige stillinger, nyansettelser og avsluttede arbeidsforhold (oppsigelser m.m.). Rapporten er viktig for Feds vurdering av arbeidsmarkedet. Men markedet legger normalt liten vekt på rapporten og dagens ukentlige ledighetstall får kanskje mere oppmerksomhet, skriver Bruce.

Skuffende lønnsvekst i UK

- Arbeidsmarkedet i Storbritannia fremstår solid, med bra jobbvekst og fallende ledighetsrate. Likevel er lønnsveksten skuffende, skriver makroøkonom Camilla Viland et notat torsdag.

Antallet registrerte ledige i Storbritannia steg med 3300 personer i oktober. Sysselsettingen (AKU) har i løpet av perioden juli til september steget med 177’ personer og ledighetsraten har falt ytterligere en tidel, til 5,3 prosent i september.

Dette er det laveste siden 2008 og kun marginalt over det langsiktige snittet (5,1 prosent). Dette er solide tall. Likevel skuffer utviklingen i lønnsveksten, skriver Viland.

I september gikk gjennomsnittlig lønnsvekst utenom bonus ned med tre tideler, til 2,5 prosent å/å, mot ventet 2,7 prosent. Total lønnsvekst var uendret på 3,0 prosent, også dette to tideler lavere enn ventet.

- Samlet sett gir tallene inntrykk av et arbeidsmarked som er bra, men ikke så hett at Bank of England snart må sette renten opp. Dette inntrykket etterlater også sentralbanken sin siste nettverksrapport som viser at andelen industriselskaper som planlegger å øke bemanningen har falt markert. Det er også en viss nedgang i sysselsettingsplanene i forbrukertjenestesektoren.

Rolig dag i finansmarkedene

Med det amerikanske obligasjonsmarkedet stengt på grunn av Veterans Day, var det en relativt rolig dag i finansmarkedene i går.

- De globale aksjemarkedene viste ingen tydelig trend. Mens de fleste aksjemarkedene i Europa steg i går, gikk de amerikanske børsene ned. I morgentimene i dag, peker pilene i Asia opp. EURUSD har vært nokså stabil det siste døgnet, på nivåer omkring 1.0750. Pundet har styrket seg, til tross for noe skuffende arbeidsmarkedstall, skriver Viland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag