Nordea anbefaler fem nyttårsraketter

Aksjestrateg Erik Roland i Nordea.

Aksjestrateg Erik Roland i Nordea. Foto: Michal Tomaszewicz

Satser på at disse aksjene vil ta av i julerally.

Med en historisk sett sterk børsperiode for døren har strategene i Nordea samlet et knippe anbefalte nyttårsraketter.

- Nyttårseffekten er en effekt som egentlig ikke burde være der, hvis markedene er effisiente. Trenden er at avkastningen er høyere i desember og januar enn ellers. Det man ser er at effekten er kortvarig i dårlige børsår, men i gode børsår akselererer avkastningen i ukene før og etter nyttår, sier aksjestrateg Erik Roland i Nordea til Nettavisen Stocklink.

I perioden mellom jul og nyttår har børsen levert positiv avkastning i 26 av de 27 siste årene. Historisk sett finner Nordea at årets tapere gjør det best, etterfulgt av taperne siste tre måneder, vinnerne siste tre måneder og årets vinnere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Målt fra stengning siste handledag før jul til stengning første handledag etter nyttår har Oslo Børs historisk sett gitt positiv avkastning i de aller fleste årene. Foto: Nordea

- Taperne stiger
- Det er mange drivere av effekten. Alt fra «window dressing» hos institusjonene, de selger årets tapere for ikke å bli sittende med de i bøkene, til skattemotivert salg fra privatpersoner. Man selger taperne langt ned fordi man vil realisere tapet og få tilbake penger på skatten. Samtidig holder man på vinnerne. Det betyr at taperne blir dyttet uforholdsmessig langt ned og at det vil være uforholdsmessig få selgere i vinnerne, på denne siden av nyttår. Effekten er at taperne stiger veldig i januar, sier Roland.

De siste årene har nyttårseffekten har kommet tidligere og tidligere, påpeker strategen.

- Man ser at i de mest utbankede aksjene så begynner oppgangen kanskje allerede i slutten av november eller tidlig i desember.

I tillegg gjør typisk de små selskapene de bedre enn de store, påpeker Roland.

Fra kandidatene innen fire kategoriene satser Nordea på fem aksjer i årets nyttårsportefølje.

- Vi har tatt med to av taperne hittil i år, Vardia og BW Offshore. Havfisk er en vinner i år, og en «small cap». Vi liker også Protector på denne tiden av året, sier Roland.

Nyttårsporteføljen:

Havfisk
Protector Forsikring
Vardia Insurance Group
BW Offshore
Golden Ocean Group

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.