Opec-toppene møtes torsdag med mål om å løfte oljeprisen.

– Kuttene som er gjort frem til nå har ikke vært store nok til å møte økningen i produksjonen av skiferolje. Medlemslandene i Opec har en vanskelig oppgave foran seg. Så langt har kuttene som er gjort virket mot sin hensikt og trigget en økt skiferproduksjon, sier oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets til Nettavisen.

Toppene i oljekartellet Opec kontrollerer en tredjedel av verdens oljeproduksjon. Målet er å bli enig om videreføring av produksjonskuttene fra november i fjor, og slik begrense produksjonen fra Opec til 31,75 millioner fat pr dag.

Les også: Høyeste oljepris på over en måned

Ved å gjennomføre disse kuttene skal oljekartellet løfte oljeprisen. Det er helt avgjørende for at Opec-land som Saudi-Arabia, Iran, Irak og Venezuela balanserer statsbudsjettene sine.

Amerikansk hodepine

Opecs hodepine er imidlertid den amerikanske produksjonen av skiferolje. Det er en utradisjonell metode for utvinning av olje på land, som har økt kraftig mens kartellet har kuttet.

Les også: Saudi-Arabia og Russland forlenger kutt i oljeproduksjonen

Det har dermed gjort oljeprisoppgangen mye mer beskjeden enn den ellers ville vært.

– Kutter Opec alt for mye, slik at man får en voldsom prisøkning, så vil det komme enda med skiferolje i markedet, sier Saltvedt.

Les også: Valutastrateger venter sterkere krone

Hun mener Opec må finjustere oljeprisen mellom 50 og 60 dollar fatet. På det nivået vil man kunne takle konkurransen fra den amerikanske skiferoljen. Problemet er imidlertid at en slik finjustering er nesten umulig å få til, ifølge oljeeksperten.

– Dette viser også hvor mye Opec har mistet av grep om markedet. En annen utfordring er hvor langt ned kostnadene for utvinningen av skiferolje faller. Det er klart at kuttene har hatt effekt, men det har tatt lengre tid å tømme oljelagrene enn det man hadde trodd, sier hun.

Spår oljeprisoppgang

Men det er langt fra alle som deler Saltvedts pessimisme.

Pareto Securities' oljeanalytiker Trond Omdal mener Opecs strategi har vært fungert fint.

- Oljeetterspørselen i andre halvår i år vil øke med to millioner fat. Det vil ikke de amerikanske skiferoljeprodusentene klare å kompensere for. Tilbudet av olje vil øke betydelig mindre enn etterspørselen det neste halvåret, sier Omdal til Nettavisen.

Torbjørn Kjus, DNB Markets' oljeanalytiker, deler Omdals analyse.

- Det har vært tre ganger så store Opec-kutt som det har vekst i produksjon fra USA. Likevel er det fortsatt eksperter som uttaler at produksjonsveksten i USA er større enn kuttene i Opec. Hvor dette kommer fra vet jeg ikke. Det er nok en del Opec-hatere der ute, sier han til Nettavisen.

Ser oljepris over 70 dollar

Han tror at oljeprisen kan løftes helt til 70 dollar fatet i løpet av året.

- Mange tror det er kjempehøyt opp fra 50 dollar fatet til 70 dollar fatet. Det er det ikke. Normalt er det svingninger i oljeprisene med 50 prosent. Så langt i år har vi bare hatt en svingning på 15 prosent, sier Kjus.

Thina Saltvedt bare ler når hun hører at hennes kollega i DNB venter en oljepris på 70 dollar.

– He-he. Han om det. Vi har bare sett starten av hva USA kan gjøre med sin produksjon av skiferolje. Det er klart at kostnadene vil gå opp der etter hvert. Det vil bli vanskeligere å få tak i rigger og personale. Tross dette tror jeg ikke vi skal opp på dette prisnivået med det første, sier Saltvedt.

Kjus lever godt med at Saltvedt er uenig med han.

– Jeg liker godt at det ikke er enighet. Det er morsommere. Nå er det mange som tror at skiferolje vil ta hele kuttet fra Opec. Så langt har jeg ikke sett data som bekrefter denne påstanden. Det finnes ikke tall som er i nærheten av å bekrefte dette, sier Kjus.

Viktig for Norge

Saltvedt sier at møtet i Wien har stor betydning også i Norge.

– Vi er gratispassasjerer, og sitter og heier på et kutt. Kutter Opec går jo prisene opp, og det er selvfølgelig godt nytt for norsk statskasse, sier hun.

Et kutt gir dessuten nordmenn en god start på ferien.

– Høyere oljepris gir en sterkere krone, og nordmenn får mer å rutte med på ferie, sier oljeanalytikeren.