Nordea får bot på 50 millioner - jobbet ikke godt nok for å forhindre hvitvasking

- Vi tar denne beslutningen svært alvorlig, sier konsernsjef Christian Clausen i Nordea.

- Vi tar denne beslutningen svært alvorlig, sier konsernsjef Christian Clausen i Nordea. Foto: Henrik Montgomery (NTB scanpix)

- Vi erkjenner at vi innledningsvis undervurderte kompleksiteten i regelverket, sier Nordeas konsernsjef.

19.05.15 14:30

Det svenske finanstilsynet, Finansinspektionen, har gitt den svenske delen av Nordea-konsernet, Nordea Bank AB en bot på 50 millioner svenske kroner i tillegg til en advarsel etter at de ifølge Finansinspektionen har hatt store brister i sitt arbeid for å motvirke hvitvasking av penger.

- Meget alvorlig

- Hvor alvorlig ser Finansinspektionen på det som er avdekket i Nordea i Sverige?

- Det er meget alvorlig. Dette innebærer at hvis personer har ønsket å hvitvaske penger, så kan de ha gjort det og det er ikke akseptabelt, sier pressesjef Jonatan Holst i Finansinspektionen til Nettavisen.

- Har hvitvasking av penger forekommet via Nordea?

- Vi gjør ikke den typen undersøkelser, det gjør politiet. Vi har konstatert at Nordea selv ikke har hatt mulighet til å undersøke om det faktisk har skjedd.

- Kan det samme være tilfelle for Nordea i Norge?

- Det vil jeg ikke spekulere i, sier Holst.

50 millioner kroner er den høyeste straffeavgiften Finansipektionen kan gi.

Har ikke visst om risikokunder

Over 100 millarder kroner hvitvaskes i Sverige hvert år.

- At banker gjør alt de kan for å hindre kriminelle fra å hvitvaske utbytte fra kriminalitet eller organisasjoner, og personer fra å finansiere terrorisme, er ekstremt viktig for å motvirke et samfunnsproblem, skriver Finansinspektionen.

Nordea har i flere år ikke fulgt regelverket for hvitvasking. Den svenske avdelingen gar ikke bedømmet risikoen hos ulike kundegupper og i visse tilfeller ikke visst at de har hatt høyrisikokunder overhodet. Dermed har selskapet heller ikke satt inn ekstra kontroll av disse kundene elelr deres transaksjoner.

Nordea innrømmer mangler

Nordea respekterer Finansinspektionens beslutning og erkjenner at det har forekommet mangler i bankens etterlevelse av reglene for bekjempelse av hvitvasking, skriver Nordea på sine hjemmesider.

Ifølge Nordea har de, siden undersøkelsen startet for to år siden, gjennomført en tiltaksplan for å sikre tilfredsstillende styring, risikostyring og kontroll.

- Har gjennomført betydelige tiltak

- Vi tar denne beslutningen svært alvorlig. Vi erkjenner at vi innledningsvis undervurderte kompleksiteten i regelverket og hvilke ressurser som var nødvendige for å kunne oppfylle kravene på dette området fullt ut. Vi har imidlertid gjennomført betydelige tiltak siden 2013. Nylig understreket vi den strategiske betydningen av disse spørsmålene ved å utnevne lederen for Group Compliance til medlem av konsernledelsen. Vi kommer til å fortsette å øke ressursene og tiltakene for å sikre at vi oppfyller disse viktige kravene, sier konsernsjef Christian Clausen.

For å oppfylle kravene for å forhindre hvitvasking skal Nordea har en plan som omfatter over 500 punkter. Blant annet bedre opplæring av medarbeiderem bedre risikovurderinger og investeringer i bedre systemer for overvåking av transaksjoner.

Finansipektionen vil følge Nordea med argusøyne i tiden fremover.

Gjør Nordea nok for å forhindre dette i fremtiden?

- Det gjenstår å se. Det banken har sagt de skal gjøre, bedømmer vi som tilstrekkelig. Men dette er noe vi kommer til å følge opp. Det er en pågående prosess som vil ta tid, sier pressesjef Jonatan Holst i Finansinspektionen til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.