NA24.no

Nordea henter milliarder

Sist oppdatert:
Tapene øker i storbanken.

Nordea planlegger å styrke konsernets kjernekapital med 2,5 milliarder euro, eller omtrent 22 milliarder kroner i en emisjon.

NA24 - din næringslivsavis

Det fremkommer i en børsmelding tirsdag morgen.

Styrker kjernekapitalen
- Styret i Nordea foreslår å øke Nordeas aksjekapital ved å utstede nye ordinære aksjer med fortrinnsrett for nåværende aksjonærer. Utstedelsen på rundt 2,5 milliarder euro netto er garantert, skriver selskapet i meldingen.

Les mer: Kraftig tapsøkning for Nordea

I tillegg til emisjonen reduserer også banken utbyttet til 19 prosent av resultatet. Dette tiltaket ventes å styrke kjernekapitalen med ytterligere en halv milliard euro, slik at kjernekapitalen til sammen styrkes med tre milliarder euro. Emisjonen avhenger av aksjonærenes godkjennelse på en ekstraordinær generalforsamling som vil bli avholdt 12. mars 2009.

Garantert emisjon
- Nordeas tre største aksjonærer, den svenske staten, Sampo Oyj og Nordea-fonden, som til sammen eier 36,1 prosent av Nordeas utestående aksjer, vil tegne seg for sin prorata andel av emisjonen. Sampo Oyj har i tillegg sagt seg villlig til å garantere for 13 prosent av emisjonen, forutsatt visse betingelser. Følgelig blir i alt 49 prosent av emisjonen tegnet eller garantert av Nordeas viktigste aksjonærer, skrives det i meldingen.

I tillegg har de internasjonale investeringsbankene J.P. Morgan og Merrill Lynch International forpliktet seg til å garantere for resten av emisjonen (tilsvarende 51 prosent) på vanlige betingelser.

Dermed ser det ut som om Nordea nekter å ta mot redningspakker fra noen av de nordiske landene.

Tvinges til emisjon
- Jeg setter pris på den sterke støtten fra våre nåværende aksjonærer til disse tiltakene for å styrke kapitalen, som gir oss en ekstra kapitalbuffer for vanskelige markedsforhold og usikre makroøkonomiske utsikter. Nordea har en sterk posisjon og er godt forberedt på et utfordrende 2009. Tiltakene for å styrke kapitalen gir oss økt fleksibilitet til å utnytte kredittverdige forretningsmuligheter, sier konsernsjef Christian Clausen.

Banken skriver i meldingen at det er hensynet til den internasjonale konkurranseevnen, økte tap og nye muligheter som gjør det nødvendig å hente milliardbeløpet.

- Spesielt søker Nordea å oppnå følgende mål som forslaget til styrkingen av kapital vil legge til rette for å opprettholde posisjonen som en av de sterkere bankene i Europa, skriver selskapet i meldingen.

- Banker i Europa reiser betydelig beløp i kapital som svar på investorenes og andre interessenters krav om høyere kapitaldekning. Dette endrer konkurranseforholdene, fortsettes det i meldingen.

Gir ekstra buffer mot tap
I tillegg vil emisjonen etablere en ekstra buffer for banken. Nordea venter at kapitalen vil bli påvirket av den økonomiske nedgangen, hovedsakelig på grunn av høyere tap på utlån og en negativ endring i ratingen av låneporteføljen som vil resultere i høyere risikovektede eiendeler.

Men vel så viktige som det rent nødvendige, mener Nordea at det også finnes gode muligheter fremover i markedet.

- Dette gir fleksibilitet til å utnytte gode forretningsmuligheter som kan oppstå av ubalanser i markedet. Konkurrentene i de viktigste markedene reduserer nå gjeldsgraden sin og strammer generelt inn, og Nordea ser derfor et potensial til på selektiv grunnlag å utnytte gode muligheter til høyere marginer, skriver banken.

Styrker kjernekapitalen
Dette omfatter i første rekke etterspørsel etter lån fra kredittverdige kunder som opplever den generelle kredittskvisen i markedet.

- Nordea mener at man ved å støtte opp om disse gode kundene under de rådende forholdene, uten å fire på den konservative risikostyringen, vil øke lønnsomheten og forsterke de langsiktige kunderelasjonene.

Emisjonen og besparelsen ved å redusere utbyttet vil proforma øke Nordeas netto kjernekapitaldekning eksklusive hybridkapital fra 8,2 til 10,0 prosent, netto kjernekapitaldekning fra 9,1 til 10,8 prosent og kapitaldekning fra 11,7 til 13,5 prosent per 31. desember 2008 og basert på full implementering av Basel II-regler.

Basert på overgangsreglene i Basel II vil kapitaløkningen på proforma basis øke Nordeas netto kjernekapitaldekning eksklusive hybridkapital fra 6,5 til 7,9 prosent, netto kjernekapitaldekning fra 7,1 til 8,6 prosent og kapitaldekning fra 9,3 til 10,7 prosent per 31. desember 2008.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere