Gå til sidens hovedinnhold

Nordea: - Norsk økonomi er over det verste

Sjefanalytiker i Nordea Erik Johannes Bruce ser positive tegn for norsk økonomi.

- Fredagens norske tall styrket oss i troen på at norsk økonomi er over det verste, skriver Bruce i en rapport mandag morgen.

Utsagnet styrkes av en fersk innkjøpssjefsindeks (PMI) som melder om økt industriaktivitet. Indeksen, der 50 markerer skillet mellom opp- og nedgang, klatrer fra 53,8 i juni til 54,8, som er den høyeste målingen siden mars 2012.

Les mer i saken: Innkjøpslederne varsler økt fart i industrien

Ledigheten har endret seg lite så langt i år både i følge NAVs tall for registrert ledige og SSBs Arbeidskraftsundersøkelse (AKU). Arbeidstilbudet fortsatte imidlertid å øke en stund, med økende ledighet som følge. Nå ser det ut som veksten også i tilbudet har stoppet opp.

Les: Børs: Oppgang preger Asia

- Det er kanskje ikke strålende nyheter at ledigheten ikke øker lenger fordi det ikke melder seg flere på arbeidsmarkedet. Men de øvrige tallene på fredag kan indikere at etterspørselen etter arbeidskraft kan ta seg noe opp framover, noterer Bruce.

SSBs konjunkturbarometer indikerte at bunnen i industriproduksjonen er nær noe også de siste industriproduksjonstallene indikerer.

Les: Oslo Børs rett opp

- Detaljomsetningen korrigerte ikke mer ned enn ventet i juni og mai/juni og ligger klart over de svake tallene i mars/april. Trenden er flat, men det er gode grunner til å tro på vekst når den sterke prisveksten på varer etterhvert avtar, skriver Bruce.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sjefanalytikeren spør seg nå om Norges Bank vil velge å holde igjen rentekutt i september for å se om ting virkelig har snudd?

Les: Fastfoodgigant dro Dow Jones ned

- De klare signalene om et kutt og en pengemarkedsrente godt over forventning, som betyr strammere pengepolitikk enn planlagt, tilsier at de likevel kutter, konkluderer han.

Diskuter aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på aksje- og investeringsforumet Xtrainvestor

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken