NA24.no

Nordea-saken: Ti år for hovedmannen

Foto: Foto (Politiet)
Sist oppdatert:
Dommen i Nordea-saken er klar.

Det ble en streng dom da avgjørelsen i Nordea-dommen falt.

Hovedmannen Usman Zahoor fikk ti års dom, mens de fire andre fikk mellom fire og fem års dom. I tillegg er de fem solidarisk erstatningsansvarlige for 62,4 millioner kroner, men retten innrømmer at noen av de tiltalte ikke vil kunne gjøre opp for seg.

Sitter igjen med 60 mill.
Hovedmannen Usman Zahoor og hans medhjelpere i Dubai sitter igjen med rundt 60 millioner kroner. For retten er det all grunn til å tro at pengene bl.a. forvaltes av broren Umar, som bor i Dubai. Også andrenyter tydeligvis godt av disse midlene. Retten viser da særlig til avlytta samtale mellom

Baber Munir, broren til tiltalte Fakhir, og Ivar Karoli den 23.10.10. Karoli er blitt invitert til Dubai. Penger er det nok av – «Bare ta så mye du vil- hundre eller to det spiller ikke no` rolle».

Straffeloven § 60 a forhøyer strafferamma med inntil 5 år. For grovt bedrageri er strafferamma 6 år. Retten mener passende reaksjon for Usman Zahoor er fengsel i 10 år, heter det i dommen.

For de andre tiltalte må en ta hensyn til straffen tidligere dømte Lars Erik Martinsen fikk. Den 28. mars i år ble han i tilståingsdom dømt til fengsel i fire år og ti måneder. Det var for hans rolle i denne saka, samt forsøk på bedrageri på 4,6 millioner kroner. Utgangspunktet var fengsel i 6 år, men han ble gitt tilståingsrabatt.

Også for Edmond Thaqi gjelder forhøyet strafferamme, mener retten. Men for retten er det ikke ført bevis for annet rolle i bedrageriet enn som verver og som mellommann en periode i forkant. Han var i Kosovo da bedrageriet skjedde. Avlyttede samtaler viser med all tydelighet at han har lite igjen for sin medvirkning. Han skal ikke straffes verken for dieseltjuverier eller eventuell medvirkning under tidligere bedragerier. Under hensyn til den forhøya strafferamma settes hans straff til fengsel i fire år.

Rolf Erik Fredriksen har hatt ei mer sentral rolle ved bedrageriet. Han har også tilstått. Vurdert opp mot nødvendig avstand til Zahoor og sammenliknet med Martinsen, settes straffen for Fredriksen til fengsel i fem år.

Fakhir Munir har vært avgjørende for at bedrageriet kunne lykkes. Han var innsideren i banken som misbrukte bankens tillit. Retten er enig i aktors påstand om fengsel i fem år og seks måneder.

Inger Aamodts rolle var viktig da Munir la inn uriktig fullmakt. Hun har forsøkt å gjøre seg ugjenkjennelig. Hun har stått til disposisjon ved kontrollringing fra banken. Fordi hun ikke har forklart seg sant for retten, er det ikke mulig å konstatere noen formildende momenter. Under hensyn til Martinsens dom, settes hennes straff til fengsel i fire år og seks måneder.

Her kan du lese hele dommen

Vant frem
Statsadvokaten vant frem i tiltalen i mot fem personer etter et av de største bankbedrageriene i Norge. I løpet av 13 dager i juli i fjor klarte ligaen å få overført 63 millioner kroner fra kontoen til den styrtrike Block Wathne-enken Randi Nilsen til banker i Dubai. Der ble pengene tatt ut av en norsk-pakistansk forretningskvinne.

Etter at NA24 avslørte at en storsvindler var tatt av politet, har saken i mot 35 år gamle Lars-Erik Martinsen rullet i andre medier og i rettssalen. I mars fikk han en dom på fire år og ti måneders fengsel, for Nordea-svindelen og flere andre forhold.

Den 35 år gamle svindleren innrømmet hele forholdet under behandlingen av tilståelsessaken i Oslo tingrett i forrige uke. Der innrømmet han at han at den 20. juli i fjor hadde med seg en falsk fullmakt til å disponere Block Wathne-enken Randi Nilsens konto. Med seg i inn i filialen hadde han en annen av de tiltalte i saken.

Svindlerne klarte å overføre 62 millioner kroner til fire banker i Dubai før saken ble avslørt. Pengene er som sunket i jorden, og politiet har fortsatt ikke spor etter pengene.

Svindelerne skal ha skaffet seg et forfalsket ID, og bruk dette ved fullmakten for å disponere kontoen til Block Wathne-enken. ID-et skal ha blitt skaffet ved bruk av falske pass, har NA24 tidligere fått opplyst.

- Med dagens tekniske utvikling er det ikke mange grenser for hvor store summer en utro tjener er i stand til å overføre til seg eller andre. Det kan virke støtende for folks rettsoppfatning dersom en person på denne måten kan sikre seg god ”pensjon” på mange titalls millioner i utlandet etter soning av dom på 5-6 år, heter det i rettens gjennomgang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere