- Markedene fortsetter på samme måte i starten av 2018, som de avsluttet 2017, og globale aksjer var opp 2,5 prosent i lokal valuta den første uken av året. Oslo børs starter også bra og steg 2,2 prosent gjennom uken, innleder sjefstrateg Leif-Rune Husebye Rein i Nordea Wealth Management i en rapport mandag morgen.

Imidlertid var dette langt fra førsteplassen, ettersom den beste regionen i uken som gikk var latinamerikanske aksjer med en oppgang på hele 3,4 prosent.

- Året starter også klart best for de sykliske sektorene, og på topp finner man IT og Råvarer med oppgang på rundt fire prosent målt i USD, før Energi følger som en sterk nummer tre. Det er cocktailen av skattereform i USA, sterke økonomiske data fra de store regionene som setter den positive tonen, ettersom begge bedrer inntjeningssutsiktene for selskapene. Vi er enige med markedet, og overvekter aksjer i vår investeringsstrategi, skriver Husebye Rein.

Lav volatilitet - tross Trump

Tross Kim og Trumps atomknappkonkurranse, så fortsetter den svært lave volatiliteten i markedet.

- Vi må helt tilbake til august for å finne en negativ markedsbevegelse på S&P 500 på mer enn én prosent, og den forrige positiv bevegelsen på mer enn én prosent på den samme indeksen er å finne 9 september i fjor. VIX’en, den såkalte «fryktindeksen» holder seg nær historisk bunnivå. Dermed kan vi konstatere at vi fremdeles er inne i den mest rolige børsperioden i historien, skriver Husebye Rein.

Kina overrasker positivt

Nordeas sjefstrateg venter stadig på en klarere avmatning i kinesisk vekst, men skriver at ledende indikatorer tyder på at vi må vente en stund til, ettersom de stadig overrasker på oppsiden. Denne uken var det Caixin PMI’ene for både servicenæringen og industrien som både steg og overrasket positivt.

Samlet europeisk PMI overrasket også positivt, og er nå på det høyeste nivået på rundt 7 år. Dermed ser det ut til at europeisk økonomi fortsetter sin solide vekst. Inflasjonsutviklingen står derimot ikke helt i stil, og falt noe tilbake i måneden som var. Det er med andre ord lite press på ECB for å stramme kraftigere til i pengepolitikken enn det de allerede har signalisert.

USA overrasker positivt

SM-indeksen for industrien i USA overrasket også positivt, og steg fra 58,2 til 59,7 mot en ventet liten tilbakegang. Dermed er indeksen igjen nær nivået vi hadde i september i fjor, som var det høyeste nivået på 13 år. Fremgangen var bredt basert, men særlig den viktige indeksen for nye ordrer, som ofte brukes som en ledende indeks for selve ISM-indeksen, kom inn på det høyeste nivået siden 2004. Den spratt over 5 indekspoeng fra 64 til 69,4. Dette tyder på at amerikansk vekst blir sterk fremover.

Referatet fra FEDs rentemøte i desember inneholdt lite nytt. Et mindretall fremstår som usikre på om inflasjonen faktisk kommer opp mot målet på 2 % og ønsker å gå mer forsiktig fram enn det de andre i FOMC ønsker. Dog, det er også de som ønsker en raskere renteoppgang for å hindre overoppheting og begrense risikoen for at finansielle ubalanser bygges opp. Uten store overraskelser i økonomisk utvikling framover virker anslaget om tre renteøkninger i 2018 rimelig.

Arbeidsmarkedsrapporten i USA var noe svakere enn ventet, ettersom antall nye sysselsatte falt mer enn estimert fra forrige måned. Likevel, forrige månedstall ble revidert opp og arbeidsledigheten forble uendret på lave 4,1 %, så i sum viser rapporten et videre sterkt arbeidsmarked. Den etterlengtede bedringen i lønnsveksten, som burde oppstå med den lave arbeidsledigheten vi nå har i USA, så vi dessverre lite til denne måneden heller.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her