Nordea-strateg i New York: - Stor usikkerhet på Wall Street

Nordea-strateg Sigrid Wilter Slørstad er overrakset over de sprikende USA-prognosene.

Nordea-strateg Sigrid Wilter Slørstad er overrakset over de sprikende USA-prognosene. Foto: Anders Halvorsen/Nordea

Noen eksperter frykter økonomisk tilbakegang etter Trump-kaos, andre overhodet ikke.  Det overrasker Nordea-strateg Sigrid Wilter Slørstad.

20.01.19 21:32

- Jeg har bitt meg merke i at børsfallet i desember har gitt en vent-og-se-holdning blant investorer og banker. Noen venter en resesjon (økonomisk nedgang journ. anm) etter 2019, mens andre knapt nevner muligheten for det, sier seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea til Nettavisen Økonomi.

2018 ble det verste året på de amerikanske børsene siden finanskrisen. I løpet av året falt samleindeksen S&P 6,2 prosent, Dow Jones endte ned 5,6 prosent og Nasdaq-børsen falt 4 prosent.

Sammen med kolleger fra hele Norden har Slørstad dratt til Wall Street for å møte menneskene i det mange regner som verdensøkonomiens sentrum. Mest overrasket er hun over forbeholdene og tvilen blant dem hun møter.

- Det er stor usikkerhet på Wall Street og det er mange ulike prognoser for hvilken retning den amerikanske økonomien går. Samtidig virker mange ydmyke og er åpne for å diskutere flere scenarioer i en tid med mye uvisshet, sier Slørstad.

Sigrid Wilter Slørstad i Nordea sier en resesjon hadde vært svært ødeleggende for finansmarkedene på Wall Street i New York. Foto: Anders Halvorsen/Nordea

Mister lønninger

USAs statsapparat har vært delvis nedstengt siden 22. desember - en såkalt «shutdown» - som et resultat av at president Donald Trump nekter å vedta et budsjett som ikke inneholder 5,7 milliarder dollar til en grensemur mot Mexico.

Strateg Slørstad tror imidlertid ikke norske aksjer vil bli skadelidende av den langvarige nedstengningen.

- «Shutdown» vil påvirke konsumet i USA. 800.000 arbeidere mistet en lønning forrige fredag, og det er klart at man går ikke rundt og handler mye når man ikke vet når neste lønnsutbetaling kommer. Nedstengningen vil påvirke amerikansk økonomi og tilliten vil svekkes, men jeg tror ikke norske akser vil påvirkes nevneverdig, sier Slørstad.

STENGER NED: president Donald Trump Foto: James Lawler Duggan (Reuters/NTB Scanpix)

Hun ser imidlertid ikke noen tegn til at nedstengningen går mot slutten.

- Det er få som ser en løsning her på kort sikt. Partene står veldig langt fra hverandre, sier Slørstad.

Går mot ny midlertidig våpenhvile

Mange økonomer og investorer følger handelskrigen mellom USA og Kina med argusøyne. Høsten 2018 eskalerte handelskrigen etter at Trump innførte straffetoll på en rekke kinesiske varer - og Kina svarte med samme mynt.

2. desember inngikk USA og Kina en 90 dagers "våpenhvile" under et møte i Buenos Aires. I forrige uke møttes partene igjen i det flere omtalte som konstruktive samtaler.

- Mest sannsynlig kommer en ny våpenhvile før avtalen fra Buenos Aires oppheves. Men ingen tror at avtalen vil være omfattende eller stilne freden for en lengre periode, for det er en veldig dyp konflikt mellom Kina og USA. Det handler ikke bare om handel, sier Slørstad, og legger til:

- Mange på Wall Street tror at det vil komme en kortsiktig avtale som Trump vil promotere som en kjempeseier for USA og presidenten selv.

Les også

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Børs

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag