– Det som har kommet fram i dag, er ikke noe nytt for meg. Vi har gått gjennom dette med danske myndigheter, og vi følger med mistenkte transaksjoner og vurderer umiddelbart neste skritt og rapporterer direkte videre, sier Casper von Koskull i programmet A-Studio hos den finske rikskringkasteren Yle mandag.

Samme kveld sendte den kanalen, i samarbeid med den danske avisa Berlingske , et program som kobler Nordea til hvitvasking. I programmet identifiseres 300 Nordea-kunder som er mistenkt i saken. 260 av dem hadde konto i Nordeas avdeling for internasjonal handel i København, som ble nedlagt i 2014.

Les også: Nordea kobles til svært omfattende hvitvaskingsskandale

Bankskandalen omfatter enorme beløp koblet til personer nær Russlands president Vladimir Putin, blant annet hans meget velstående venn, cellisten Sergej Roldugin.

– Naive

Konsernsjefen i Nordea erkjenner at de tidligere har undervurdert hvor komplisert saken er.

– Vi var naive, men situasjonen i dag er veldig annerledes, sier han til Yle.

Von Koskull understreker at en person eller et foretak som er mistenkt for å ha brutt bankens regler, ikke kan bli kunde.

– De siste årene har vi økt ressursene. Bemanningen er styrket – alt for å hindre hvitvasking. Men man blir aldri ferdig. De kriminelle er alltid et steg foran, sier han. Videre etterlyser konsernsjefen bedre samarbeid mellom banker og myndighetene.

– Kanskje trenger vi også en overnasjonal myndighet. Som sagt: Dette er ikke nasjonale spørsmål, men globale spørsmål, sier han til Yle, ifølge Sveriges Radio.

Les også: Nordea- og DNB-aksjene faller etter anklager om hvitvasking

Børsfall

Sakskomplekset skal dreie seg om tusenvis av milliarder av kroner som er sluset fra konto til konto i en rekke banker fra 2005 til 2017. Sentralt her står den litauiske banken Ukio Bankas, som nå er stengt av landets myndigheter.

Etter at saken ble kjent mandag, fant Nordea-aksjen 3 prosent på Stockholmsbørsen og 3,6 prosent i Helsinki. Også DNB-aksjen falt på børsen etter spekulasjoner om hvitvasking i den baltiske banken Luminor, som de eide sammen med Nordea. Det ble spekulert på om saken hadde koblinger til Luminor, men det har vist seg å ikke stemme. DNB-aksjen var ned 3,6 prosent da Oslo Børs stengte.