NA24.no

Nordlendingene ivrigst

Foto: Thinkstock
35 prosent planlegger å bruke mer enn 300 kroner på fyrverkeri nyttårsaften.

I Oslo er det derimot nyttårsfesten som er mest interessant. Rundt 35 prosent av beboerne i hovedstaden planlegger å bruke langt mer på nyttårsfesten enn landsgjennomsnittet.

Sørlendingene i toppsjiktet
Sørlendingene følger like bak, og vil også bruke betydelig mer penger enn landet for øvrig på nyttårsfesten. Det viser en fersk undersøkelse for DNB, gjennomført av Synovate.

På landsbasis planlegger hver av oss å bruke gjennomsnittlig 223 kroner på fyrverkeri og 644 kroner på nyttårsfesten.

- Menn planlegger å bruke betydelig mer penger enn kvinner både på fyrverkeri og fest, men kvinner bruker fortsatt mer på klær og sko i forbindelse med jul og nyttår, sier kommunikasjonsrådgiver i DnB, Vidar Korsberg Dalsbø i en melding.

Totale kostnader knyttet til julehøytiden er i snitt 12.538 kroner. Da er alle normale utgifter, som gaver, julemat, pynt, julebord, uteliv, klær, julepost, fyrverkeri og nyttårsfesten tatt med.

- Antall personskader redusert
Når det gjelder fyrverkeri, er antall personskader er heldigvis redusert etter at raketter med styrepinne ble forbudt i 2008.

Antall skader ble redusert med rundt 75 prosent påfølgende år. Men selv lovlig fyrverkeri kan medføre person- og brannskader. Det er som oftest feil bruk av fyrverkeri som forårsaker skader, både på personer og bygninger, og skader oppstår ofte i antenningsfasen.

- Uvettig bruk av fyrverkeri, og særlig i kombinasjon med alkohol, fører hvert år til alvorlige personskader. Ansikt og øyne er særlig utsatt for skader. Fyrverkeri er sprengstoff, sier Dalsbø.

Men man er selvfølgelig ikke nødt til å bruke penger på raketter.

- De fleste byer i dag har offentlige fyrverkerier som alle kan ta del i på sikker avstand. Da sparer man også pengene som ellers ville gått opp i røyk, sier Dalsbø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere