*Nettavisen* Økonomi.

Nordmann blir russisk toppsjef

Foto: André Clark Utvik (NA24)

Stemte mot Telenor - blir nå konsernsjef.

22.10.14 16:33

Tidiligere Telenor-topp Jo Lunder har av styret i VimpelCom blitt valgt som ny toppsjef, når Alexander Izosimov fratrer sin stilling som administrerende direktør 30. juni.

Jo Lunder var Telenors mann i Russland i perioden 1999-2003. Der var han sterkt medvirkende til at Telenor startet sin virksomhet.

- Jeg er glad for å få muligheten til å lede Vimpelcom som administrerende direktør i den overgangsfasen selskapet er i nå. Vi har gjennomført to grensesprengende transasksjoner det siste året som har gjort selskapet til en mobiloperatør i øverste sjikte. Jeg ser fram til å lede Vimpelcom til nye høyder og til å trekke ut maksimal verdi for våre aksjonærer ved å fokusere på lønnsom drift og våre respektive markedsposisjoner, sier Lunder i en pressemelding.

Valget av Lunder kommer etter at Telenor har vært i en omfattende konflikt med den andre storeeieren i VimpelCom. En konflikt der Lunder stemte mot sine gamle kolleger i Telenor.

Omstridt kjøp
I krangelen mellom Telenor og den russiske oligarken Mikhael Fridmans Altimo, dro sistnevnte det lengste strået. Telenor og den russiske oligarken Mikael Fridmans selskap Alfa er begge storeiere i det russiske mobilselskapet VimpelCom.

Etter at de kom frem til et kompromiss i fjor høst om kontrollen i det russiske mobilselskapet Vimpelcom, hvor begge er eiere, blusset opp igjen den siste tiden. Årsaken er at Vimpelcom og storeieren Fridman ønsker å kjøpe det egyptiske mobilselskapet Wind Telecom. Telenor mener imidlertid dette ødelegger deres mulighet til å kontrollere utviklingen i Vimpelcom. Altimo og Telenor har en særavtale som likestiller deres makt i styret i det russiske mobilselskapet.

I slutten av januar klaget så Telenor Atimo inn for en en internasjonal rett i London, for at de skulle avgjøre om det skal være mulig å stemme over kjøpet av Wind i Vimpelcom-styret. Her tapte Telenor i første omgang. Siden har de også tapt stemmegivningen om kjøpet.

Lunder kunne med sin styrestemme ha stoppet Vimpelcoms planer for oppkjøpet. Men i stedet for å stemme med sine tidligere kolleger i Telenor tok han parti med russerne.

Lunder har tidligere uttrykt at han hadde liten forståelse for Telenors argumenter. Han mener at de involverte selskapene kan hente ut synergier for 15 milliarder kroner.

Telenor-rik styreformann
Styret i VimpelCom foreslår også at den halvt meksikanske og colombianske rikingen Augie K Fabela II, utdannet ved Stanford University, skal innsettes som ny styreformann.

Han var 25 år gammel da han i 1991 kom til Sovjetunionen på jakt etter mulige forretninger. På denne tiden var Fabela med sin far involvert i solcelleindustrien og de opererte et solcellenettverk i Colombia.

I 1992 slo Fabela seg sammen med den russiske entreprenøren Dmitri Zimin og sammen startet de telekommuikasjonsselskapet VimpelCom. Dmitri Zimin ble president og toppsjef mens Fabela var styreleder.

Fabela var mannen som fant ut at VimpelCom skulle børsnoteres i USA, da han ikke følte at selskapet var sikkert med småaksjonærer. På den tiden var VimpelCom eid av RTI, RTIs moderselskap Vimpel og enkeltpersoner.

I desember 1998 kom Telenor, som på denne tiden satset stort utenlands ved å blant annet kjøpe seg opp i Esat Digifone (Irland) og Viag Interkom (Tyskland), på banen. For 160 millioner dollar sikret Telenor seg 31,6 prosent av selskapets aksjer, noe som representerte 25,7 prosent av stemmene.

Siden den gang har Vimpelcom vært Telenors store gullinvestering.

Kilder i Telenor har bekreftet overfor NA24 at Augie K Fabela II har tjent seg søkkrik på VimpelCom-eventyret.

Fabela er forøvrig også sjefen for Koenigsegg i USA, og var sammen med Bård Eker interessert i å kjøpe opp Saab.

Telenor eier i dag 39,6 prosent av aksjene i Vimpelcom, mens den russiske partneren Altimo eier 39,2 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.