Nordmann drept i drone-angrep

Var læremester for flere andre nordmenn som nå kriger i utlandet.

15.09.14 10:52
HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=QiHh2AM9MqiPQal__do-5ke6mC-11sGGGyVT5ZWZWDJVj3CgV5tXx739JPGsbfg8WMl4Jj6MS2-XkZ-esbcHfLAADhU4z9-4GI4eoPN8NyNHCMFepgSVdQAisEkdsg4RbTS7FPFY0aQ&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

En norsk statsborger ble drept av et amerikansk droneangrep i Nord-Vasiristan. Dette er første gang at en norsk statsborger bekreftes drept av droneangrep.

Nordmannen ble drept i august 2012, men dette har ikke vært kjent før Nettavisens avsløring nå. Nettavisen kjenner til mannens identitet, men velger å holde den skjult av hensyn til etterlatte.

- Jeg kan bekrefte at han er drept i et droneangrep i august 2012. Det har selvfølgelig vært en enorm belastning for familien, sier familiens advokat Trond Olsen Næss, partner i Advokatfirmaet Furuholmen til Nettavisen NA24.

- De ønsker ikke å uttale seg om saken i media. Utover dette har ikke jeg noen mer kommentar, fortsetter Næss.

– I dag begraver vi martyrer, og i morgen feirer vi bryllup, sier nordmannen, med alias Abu Bilal rett før han ble drept i et droneangrep i Nord-Vasiristan.

Læremester
Han har tidligere fått medieomtale her hjemme for å hylle jihad-livet.

Han regnes også som læremesteren til mesteparten av nordmennene som har reist ut for å krige de siste årene.

Han er født i Tajikistan, men ble norsk statsborger i 2000. Han var gift og etterlot seg fire barn.

Han var tidligere student på Universitetet i Oslo og kontakt- og talsperson for Muslimsk Studentsamfunn.

Koblet mot al-Qaida
Selv kalte han seg Abu Bilal når han figurerte i en propagandafilm fra organisasjonen Islamic Movement of Usbekistan.

Se utdrag av videoen i toppbildet

Advokat Trond Olsen Næss til de etterlatte.

– Å leve i jihad, leve i Hijra- og Ribat-land, det er et spennende liv med store variasjoner. Opp- og nedtider, lykkelige dager og triste dager. Dager med suksess og dager med tester, sier han i filmen.

– I dag begraver vi martyrer, og i morgen feirer vi bryllup.

Dette er en militant islamistisk gruppering som ble opprettet av den tidligere sovjetiske spesialsoldaten Juma Namangani i 1991. Gruppens mål er å kaste Usbekistans president Islam Karimov fra makten og opprette en islamsk stat med sharia-lover. Gruppen er også koblet opp mot terrororganisasjonen al-Qaida.

Flere droneangrep i området
De siste årene har droner regelmessig stått bak hatt rakettangrep mot antatte terrorister i Nord-Vasiristan. Senest i mai ble det meldt fra pakistansk militære at et angrep tok livet av 60 terrorister.

Nord-Vasiristan er et område som grenser til Afghanistan og Pakistan. Her skal angivelig hundrevis av islamske krigere, som i sin tid kjempet på talibans side i Afghanistan, skjule seg.

Flere andre i mannens gjeng skal også ha blitt arrestert av pakistansk politi mistenkt for terrorvirksomhet. Ingen av dem har norsk statsborgerskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.