NA24.no

Nordmann drept i drone-angrep

Sist oppdatert:
Var læremester for flere andre nordmenn som nå kriger i utlandet.

En norsk statsborger ble drept av et amerikansk droneangrep i Nord-Vasiristan. Dette er første gang at en norsk statsborger bekreftes drept av droneangrep.

Nordmannen ble drept i august 2012, men dette har ikke vært kjent før Nettavisens avsløring nå. Nettavisen kjenner til mannens identitet, men velger å holde den skjult av hensyn til etterlatte.

- Jeg kan bekrefte at han er drept i et droneangrep i august 2012. Det har selvfølgelig vært en enorm belastning for familien, sier familiens advokat Trond Olsen Næss, partner i Advokatfirmaet Furuholmen til Nettavisen NA24.

- De ønsker ikke å uttale seg om saken i media. Utover dette har ikke jeg noen mer kommentar, fortsetter Næss.

– I dag begraver vi martyrer, og i morgen feirer vi bryllup, sier nordmannen, med alias Abu Bilal rett før han ble drept i et droneangrep i Nord-Vasiristan.

Læremester
Han har tidligere fått medieomtale her hjemme for å hylle jihad-livet.

Han regnes også som læremesteren til mesteparten av nordmennene som har reist ut for å krige de siste årene.

Han er født i Tajikistan, men ble norsk statsborger i 2000. Han var gift og etterlot seg fire barn.

Han var tidligere student på Universitetet i Oslo og kontakt- og talsperson for Muslimsk Studentsamfunn.

Koblet mot al-Qaida
Selv kalte han seg Abu Bilal når han figurerte i en propagandafilm fra organisasjonen Islamic Movement of Usbekistan.

Se utdrag av videoen i toppbildet

Advokat Trond Olsen Næss til de etterlatte.

– Å leve i jihad, leve i Hijra- og Ribat-land, det er et spennende liv med store variasjoner. Opp- og nedtider, lykkelige dager og triste dager. Dager med suksess og dager med tester, sier han i filmen.

– I dag begraver vi martyrer, og i morgen feirer vi bryllup.

Dette er en militant islamistisk gruppering som ble opprettet av den tidligere sovjetiske spesialsoldaten Juma Namangani i 1991. Gruppens mål er å kaste Usbekistans president Islam Karimov fra makten og opprette en islamsk stat med sharia-lover. Gruppen er også koblet opp mot terrororganisasjonen al-Qaida.

Flere droneangrep i området
De siste årene har droner regelmessig stått bak hatt rakettangrep mot antatte terrorister i Nord-Vasiristan. Senest i mai ble det meldt fra pakistansk militære at et angrep tok livet av 60 terrorister. 

Nord-Vasiristan er et område som grenser til Afghanistan og Pakistan. Her skal angivelig hundrevis av islamske krigere, som i sin tid kjempet på talibans side i Afghanistan, skjule seg.

Flere andre i mannens gjeng skal også ha blitt arrestert av pakistansk politi mistenkt for terrorvirksomhet. Ingen av dem har norsk statsborgerskap.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere