*Nettavisen* Økonomi.

Nordmann fanget av FBI - risikerer 100 års fengsel

Den Johnsen Oil-linkede nordmannen Svein Erik Ulsteen ble fengslet noen dager før julaften.

08.07.14 12:14

Han skulle feire julen med sin syke far i Fredrikstad, men ble pågrepet før han rakk flyet og måtte i stedet tilbringe julen i fengsel i USA.

Fredrikstadmannen Svein Erik Ulsteen flyttet til USA på 1990-tallet, der han studerte. Siden har han blant annet vært i ledelsen i en rekke amerikanske selskaper.

Nå har FBI etterforsket Ulsteen i ett år, og den 16. desember ble han pågrepet før han rakk flyet tilbake fra San Diego til Norge og Fredrikstad via London.

Han har blant annet blitt etterforsket for bedrageri og hvitvasking.

- Erik bestrider anklagene og vi mener han har en god sak, sier hans forsvarer Knut Johnson til Nettavisen NA24.

- Strafferammen for brudd på 18 US Code section 513 er 10 år per tilfelle, sier Johnson videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

FBI har funnet frem til det de mener er en rekke ofre for kriminelle handlinger, og FBI vant i første omgang frem med at Ulsteen skal fengsles uten mulighet for kausjon.

Etter store finansskandaler som Enron og WorldCom, skjerpet USA kraftig inn på strafferammen knyttet til økonomisk kriminalitet.

Siden det ikke foreligger en utleveringsavtale mellom USA og Norge, var FBI og spesial agent Kathia Harp, som står bak etterforskningen, redd for at Ulsteen skulle rømme USA.

I USA legger man sammen hver dom slik at det utgjør en samlet straff, i motsetning til i Norge der bare den strengeste straffen blir sonet.

Ulsteen er fengslet for ti tilfeller, der hver dom potensielt kan kan gi 10 år straff. Dermed risikerer nordmannen å bli dømt til 100 års fengsel.

Nettavisen NA24 har vært i kontakt med Harp, men hun vil ikke uttale seg om saken.

Ulsteen skal nå møte i retten 2. januar.

- Da er det kun kausjon som er tema, sier Johnson.

Pågrepet timer før avreise
Harp skriver i siktelsen:

«Ulsteen har sagt at han muligens vil flytte tilbake til Norge for å pleie sin syke far.»

Dermed ble Ulsteen pågrepet kun noen timer før han skulle reise til Norge for å feire julen med familien.

Ulsteen skal ifølge FBI blant annet ha utgitt seg for å inneha en stilling han ikke har hatt og samlet inn flere millioner dollar fra 10 ulike ikke-navngitte investorer. Totalt dreier det seg om over 12 millioner kroner til sammen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ifølge FBI trodde investorene at de sprøytet kapital direkte inn i selskapet, men i realiteten var det enten Ulsteens egne aksjer eller en ikke navngitt annen aksjonærs aksjer, som investorene kjøpte. I tillegg er det personer som ikke har fått aksjene de har kjøpt.

Ulsteen skal videre ha sluset penger direkte ut av USA og til et selskap i et skatteparadis.

Koblet til Johnsen Oil
Nettavisen NA24 har i en rekke artikler skrevet om danske Johnsen Oil, hvor norske Jan Ingolf Kristiansen kontrollerer 85 prosent av aksjene og hvor sønnen Leiv Are Kristiansen spiller en nøkkelrolle.

Selskapet med nær null i omsetning er knyttet til forfalskede rapporter og aksjer solgt til høye kurser. Selskapet har blitt priset til mange milliarder kroner. Flere tidligere straffedømte nordmenn har blitt koblet til selskapet.

BAKGRUNN: Alt om Johnsen Oil

Ifølge selskapets tidligere tekniske direktør, Lars Østlie, er hele selskapet en svindel.

Les mer: - Denne rapporten har jeg forfalsket

I november skrev Nettavisen NA24 at Ulsteen mener at far og sønn Kristiansen skylder ham nesten 10 millioner kroner. Et krav Kristiansen ikke kjenner seg igjen i.

- Kanskje 15.000 kroner til sammen, sa Leiv Are Kristiansen til Nettavisen NA24.

Årelang krangel
Pengekrangelen partene imellom stammer fra rundt årtusenskiftet, da Kristiansen var aktiv i USA. Ulsteen hjalp Kristiansen og faren Jan Ingolf med å etablere seg i landet. Men etter kort tid stakk Kristiansen-familien tilbake til Europa, og flere aksjonærer tapte store penger.

- Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan med juridiske midler via søksmål, for å ruinere Leiv Are, sa Svein Erik Ulsteen til Nettavisen NA24.

Ifølge Leiv Are Kristiansen skal imidlertid Ulsteen ha presset han for penger og aksjer i Johnsen Oil ved å påstå at han kunne påvirke hvordan en kommende artikkel i Dagens Næringsliv ville bli.

Ulsteen la ikke skjul på at han har pratet med Dagens Næringsliv, men bestrider at han kunne påvirke resultatet.

- Jeg sa til Are, at hvis han betalte de 200.000 euroene, så skulle jeg la være å si det jeg visste til DN.

Les mer: Prisbelønte journalister brukt i skittent millionspill

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.