NA24.no

Nordmann i konkurs-kaos

(Eclipse Aviation)
Svenskene vil etterforske lovbrudd etter svensk-norsk flykonkurs.

Nordmannen Christen Ager-Hanssens flyselskapet Fly Me gikk konkurs før helgen. Nå etterforskes mulige lovbrudd.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi befinner oss i en inledende fase av informasjonsinnsamlingen. Det er forundersøkinger og jeg kan ikke kommentere hvilke personers datamaskinger vi undersøkelser, sier Lars Linther i Ekobrottsmyndigheten, svenske Økokrim, til Göteborgs-Posten.

Før helgen ble det kjent at flyselskapet Fly Me ble slått konkurs. Det er det norske selskapet Cognition, som eies av finansmannen Christen Ager-Hanssen, som med 30 prosent av aksjene er hovedeier i Fly Me.

Razzia mot Fly Me
Da kollapsen i selskapet ble kjent slo Ekobrottsmyndigheten til og politiet oppsøkte selskapets kontorer i Göteborg, tok med seg konsernsjefens datamaskin og annet materiale.

Ager-Hanssen levde høyt rundt 2000 på et dotcom-eventyr som aldri tok av. En stund ble han av sensasjonshungrige norske finansmedier omtalt som en av Norges rikeste menn. Våren 2000 kollapset en børsnotering av Cognition, da Dagens Næringsliv avslørte at verdiene var en brøkdel av de 20 milliarder kronene den britiske banken HSBC verdsatt selskapet til. En rekke kreditorer var ute etter Ager-Hanssen.

Ifølge Sveriges Television har det blitt foretatt flere merkelige transaksjoner i selskapet, blant annet har Fly Me overført over 40 millioner svenske kroner til et britisk selskap. Det ble banket igjennom av hovedeieren på en generalforsamling dagen før konkursen.

2.500 passasjerer sto plutselig uten flyforbindelser da det svenske flyselskapet begjærte seg konkurs fredag morgen.

Beilere på døren
Flere selskaper skal være interessert i å ta over det konkursrammmede selskapets virksomhet, ifølge bobestyreren.

- Vi arbeider intensivt med å forsøke å ro i land en overdragelse av virksomheten, sier Rickard Ström i advokatfirmaet Lindahl til SVT.

Hvor store tapene i selskapet er, har ikke Ström oversikt over ennå. En kvartalsrapport skulle egentlig vært ute mandag, men var ikke offentliggjort da dette ble publisert. Men det skal være betydelige tap. Konkursbestyreren har tidligere beskrevet arbeidet med Fly Me-konkursen som "omfattende".

Ager-Hanssen ble slått personlig konkurs av svenske skattemyndigheter i 2004, derfor er det offisielt hans samboer som står oppført som eier. Finansakrobaten er bosatt i London, men kommer opprinnelig fra Stavanger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere