NA24.no

(McKinsey)

Nordmann skal redde kriseøya

Sist oppdatert:
- Møtte de ansatte klokken ni i morges, opplyser Islands sentralbank.

Nordmannen Svein Harald Øygard blir konstituert sentralbanksjef på Island. Han er utnevnt av statsministeren på Island.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Svein Harald Øygard, som er utdannet sosialøkonom ved Universitetet i Oslo, kommer fra stillingen som partner ved Oslo-kontoret til konsulentselskapet McKinsey.

Før han begynte i McKinsey, jobbet Øygard 11 år i Norges Bank og som statssekretær i Finansdepartementet i perioden 1990-94.

- Er på Island
- Svein Harald Øygard er på Island og møtte de ansatte i sentralbanken klokken ni i dag morges. Han ble tatt veldig godt imot, sier Sefán Stefánsson, pressekontakt i Sedlarbanki til NA24.

Stefánsson sier at det skal være pressekonferanse i Sedlarbanki klokken 11.30, og at han derfor ikke kan komme mer inn på detaljer foreløpig, annet enn at sentralbanken har fått en ny direktør og visedirektør.

- Vi vil også få besøk av Norges statsminister Jens Stoltenberg etter denne pressekonferansen. Da vil også Øygard være til stede, sier Stefánsson.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er på Island i forbindelse med Nordisk Globaliseringsforum.

- Øygard ble tatt godt imot her i banken, jeg kan ikke si mer nå, for jeg må forberede pressekonferansen, sier Stefánsson.

Nytt system
Sjeføkonom Arnór Sighvatsson ved Sedlabanki er utnevnt som visesentralbanksjef.

Både Øygard og Sighvatsson sitter i stillingene fram til arbeidet med å omdanne systemet rundt sentralbanken er ferdig. Det skjer når den en ny lov trer i kraft.

De folkevalgte på Island har vedtatt en lov der strukturen rundt og oppbyggingen av sentralbanken endres. Det medfører at sentralbanksjef og visesentralbanksjef erstatter et hovedstyre.

Beslutninger rundt pengepolitikken vil tas av en pengepolitisk komité, mens selve styringen av sentralbanken overlates til sentralbanksjefen.

Styret i den islandske sentralbanken blir nå avskaffet, og statsministeren vil utnevne ny sentralbanksjef og visesentralbanksjef.

Dyp krise
Island er hardt rammet av den økonomiske krisen som råder i verden. Bankvesenet kollapset høsten 2008, og har ført det lille landet inn i alvorlig problemer. Allerede har sentralbanken på Island fått hjelp i form av kredittlinjer fra Norge, Sverige og Danmark.

Det internasjonale pengefondet, IMF, er også dypt involvert i arbeidet med å hindre at hele Island blir går under.

18 prosent rente
Rentenivået ligger i verdenstoppen, og den økonomiske aktiviteten er satt mange skritt tilbake. David Oddson satt fram til denne uke som sentralbanksjef på Island, og tross krass kritikk og krav om hans avgang så nektet Oddson å følge oppfordringene.

Styringsrenten er for tiden på 18 prosent, og inflasjonen er på 17,6 prosent. Inflasjonsmålet til sentralbanksjefen er på 2,5 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere