NA24.no

Nordmenn blant verdens rikeste

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Fire nordmenn og utvandrede John Fredriksen er på listen over verdens rikeste. Her ser du hvem de er.

Onsdag kom økonomimagasinet Forbes med sin årlige liste over verdens rikeste. Det er et nytt navn på toppen, nemlig den meksikanske telemagnaten Carlos Slim Helu.

Les mer: Meksikaner verdens rikeste

Listen omfatter personer med en anslått formue på minst en milliard dollar, altså rundt 6 milliarder kroner.

Det er en håndfull nordmenn på listen.

John Fredriksen (65) får av Forbes anslått sin formue til 7,7 milliarder dollar, eller rundt 45 milliarder kroner. Det er nesten en dobling fra fjorårets liste, da Fredriksens formue ble anslått til 4 milliarder dollar. Generelt har 2009 vært et godt år for rikingene, men denne formuesøkningen har likevel sendt Fredriksen et realt hopp oppover listen, fra 132. til 88. plass.

Men så kan det innvendes at Fredriksen egentlig ikke er norsk lenger. Han har kypriotisk statsborgerskap og bor primært i London.

De ekte norske
Øverst blant personer med norsk statsborgerskap finner vi Stein Erik Hagen (53) og familie med 3,5 milliarder dollar, på en 258. plass. I 2009 lå han på 196. plass med 3,1 milliarder dollar.

Eiendomskongen Olav Thon (86) rangeres som nummer 437 med 2,2 milliarder dollar, mot 2 milliarder i fjor.

Kjell Inge Røkke (51) havner på 556. plass med en anslått formue på 1,8 milliarder kroner, opp fra 1,5 milliarder i 2009.

Sist av nordmennene kommer cruiseaksjonær Arne Wilhelmsen (79) og familie med 1,5 milliarder dollar, en økning på 50 prosent fra 1 milliard i fjor.

Det er totalt 1.011 milliardærer på listen, som utarbeides for 24. gang. Målet er å anslå alle deler av formuene, ikke bare børsnoterte verdipapirer, men også unoterte selskaper, eiendom, kunst, fly, edelstener eller rett og slett kontanter. Bladet forsøker også å trekke fra gjeld, men innrømmer at dette er vanskelig.

Noen mangler?
Forbes skriver at 40 journalister i 13 land har jobbet med prosjektet.

Likevel kan det stilles spørsmål ved utvalget av norske rikinger. På Kapitals 2009-liste over Norges rikeste er for eksempel Johan Johannson (42) med 15,7 milliarder kroner, Odd Reitan (57) med 14,7 milliarder og Johan Henrik Andresen jr. (48) med 13,3 milliarder plassert foran Stein Erik Hagen.

Trond Mohn, Petter Stordalen, Fred. Olsen og Olav Nils Sunde burde også være aktuelle kandidater.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere