*Nettavisen* Økonomi.

Nordmenn blir stadig mer surmaget

Foto: Colourbox

Antallet døgndoser har økt med 21 prosent.

Salget av midler mot sure oppstøt, halsbrann og magesår øker kraftig. Det viser tall Apotekforeningen har utarbeidet for Nettavisen.

På fire år har antallet solgte pakker mot syrerelaterte lidelser økt med over 10 prosent. I samme periode har også gjennomsnittspakningen blitt større.

- Fra 2010 til 2013 har det vært en økning i totalforbruket på 21 prosent målt i døgndoser. Fra 2012 til i fjor økte forbruket med rundt syv prosent, sier Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen, til Nettavisen.

Stor økning i desember

Økningen er størst i kategorien reseptbelagte midler. Det betyr at det er flere som går til legen for å få søke hjelp.

Et annet interessante funn i tallene fra Apotekforeningen er at salget i desember 2013 var 27 prosent høyere enn gjennomsnittet per måned i resten av året. Det er åpenbart mange som sliter med sure oppstøt, halsbrann og lignende i juletiden.

- Desember er den store «fet mat og alkohol»-måneden, og det er en tid med mye småspising. Begge deler kan føre til sure oppstøt og halsbrann, sier kommunikasjonssjefen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kjetil Hegge / Apotekforeningen

Over 270.000 pakninger ble solgt i desember viser tallene.

Lege og leder for Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, synes Apotekerforeningen har god forklaring på desembertoppen.

- Syrerelaterte plager er ofte knyttet til overvekt, og denne økningen i salget kan kanskje ses i lys av økende vekt som samfunnsproblem. Det er vanskelig å si hva som er riktig nivå av forskriving; kanskje er dette nivået riktig, det vil si at flere pasienter får riktig behandling enn før. Samtidig kan man spørre seg om det er økende krav i befolkningen om effektiv behandling, det vil si mindre toleranse for plager enn før. Men det må man vite mer om tallene for å kunne si noe om, sier lederen til Nettavisen.

Mange sliter i Nordland

Apotekforeningen har ikke tatt for seg omsetningen per fylke, men har likevel god oversikt over omsetningen rundt om i landet.

- Det jeg derimot kan se ut fra tall fra Folkehelseinstituttet, er at bruken av reseptpliktige legemidler av denne typen er klart høyest per innbygger i Nordland, fulgt av Hedmark, Oppland og Finnmark, sier Soldal.

Tallene inndelt etter måned fra år til år er det september som hadde den største veksten fra 2012 til 2013. Februar var det måneden med største nedgang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.