*Nettavisen* Økonomi.

Nordmenn eier stadig mer aksjer

Privatpersoner har hamstret aksjer under finanskrisen.

14.05.09 13:52

Midt under finanskrisen har privatpersoner kjøpt stadig mer aksjer. Det har nettmeglerne og Oslo Børs sagt ved flere anledninger. Nå er det blitt bekreftet av statistikken.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Statistisk sentralbyrå har frigitt informasjon som viser at husholdningene i Norge har vært nettokjøpere av aksjer som er registrert i verdipapirsentralen VPS.

Tre kvartaler på rad har privatpersoner vært nettokjøpere. Dermed har de trosset børskrakk og en strøm av negative nyheter. Frem til og med første kvartal har husholdningene nettokjøpt aksjer for 5,6 milliarder kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Utlendingene solgte
Dermed har husholdningenes eierandel i VPS-registrerte foretak økt til 5,6 prosent ved utgangen av første kvartal i får sammenlignet med 4,6 prosent utgangen av andre kvartal i fjor.

- Utenlandske investorer fortsatte å selge seg ut av norske aksjer og hadde ved utgangen av kvartalet en eierandel på 30,9 prosent, en nedgang fra 31,3 prosent fra utgangen av 2008. Staten har gjennom 2008 og første kvartal 2009 kjøpt betydelige aksjeposter i StatoilHydro og eier ved utgangen av kvartalet 29,2 prosent av de totale aksjeverdiene i de VPS-registrerte foretakene, skriver SSB.

Fallet bremset opp
Fallet i aksjeverdien bremset opp i første kvartal. Statistikken viser at reduksjonen ble på 25 milliarder kroner til 1.310 milliarder kroner i første kvartal. Samlet forsvant hele 1.000 milliarder kroner fra aksjeverdiene i tredje og fjerde kvartal 2008.

I løpet av siste halvår i fjor falt hovedindeksen med hele 51,35 prosent, mens totalindeksen raste ned 49,7 prosent. I første kvartal i år steg hovedindeksen 0,4 prosent, mens totalindeksen falt 0,3 prosent.

Ved utgangen av første kvartal var verdiene av børsnoterte aksjer på 940 milliarder kroner og over 360 milliarder kroner i unoterte aksjer.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.