*Nettavisen* Økonomi.

Nordmenn er dårlige aksjesparere

Snart tar profesjonelle investorer igjen småsparerne i penger plassert i aksjefond.

21.04.06 09:39

Nordmenn sparer mer i banken enn i aksjer. Mens en av fire nordmenn sparer i fond, gjør sju av ti svensker det samme.

Tall Verdipapirfondenes forening (VFF) la frem tidligere i år viste at småsparere i fjor innløste 3,5 milliarder kroner mer enn de tegnet for i aksjefond. Det til tross for at jubelen sto i taket på Oslo børs og hver nordmann med penger i aksjefond oppnådde i gjennomsnitt en avkastning 37 prosent i fjor.

NA24 - din nye næringslivsavis

Nå viser ferske beregninger fra VFF at profesjonelle investorer snart er i ferd med å innhente Ola og Kari Nordmanns plasseringer i aksjefond. Ifølge foreningen sørger institusjonskundene for en positiv nettotegning i aksjefond på nær 1,4 milliarder kroner. Blant personkundene var troen på aksjefond noe mer reservert, med en positiv nettotegning nær 130 millioner kroner.

For mange har penger i banken
I mars var proffenes aksjefondbeholdning steget til 80 prosent av det personkundene har plassert i aksjefond. Ved utgangen av 2003 var tilsvarende tall 50 prosent.

Administrerende direktør Lasse Ruud i VFF forteller at sparing i aksjefond gir alle mulighet til å ta del i næringslivets verdiskaping, noe som har gitt betydelig meravkastning sammenlignet med andre spareformer.

- Derfor er det synd at ikke personkundene benytter seg av denne muligheten i større grad. Mange har altfor mye av pengene sine i banken, og bør spre sparepengene sine bedre gjennom blant annet månedlige spareavtaler i aksjefond, sier han i meldingen.

Aksjefond-rekord i mars
Etter en tre år lang opptur på Oslo børs, var mars en god måned for norske aksjefondsforvaltere, med nettotegning på totalt 2,5 milliarder kroner. Det er den høyeste nettotegningen som noen gang er registrert for mars måned.

Norske aksjefondsforvaltere har nå hånd om mer enn 167 milliarder kroner. Av dette kommer 81 milliarder fra norske personkunder, mens institusjonskundene står for drøyt 64 milliarder kroner. Utenlandske investorer har til sammen plassert over 21 milliarder kroner i norske aksjefond.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.