Det kan gå ut over barna, mener alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

- Alt for mange barn kommer hjem fra sydenferien med vonde minner i kofferten. Vi skylder å gjøre det vi kan for å sikre at alle barn får trygge og gode ferieminner, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

I videoen over møter du Henriette som forteller om den gangen hun var på sydenferie med moren og hvordan alkoholen ødela turen.

Ansvar

I den ferske undersøkelse Respons Analyse har utført på oppdrag fra AV-OG-TIL, og som Nettavisen har fått tilgang til, sier 27 prosent at de drikker mer alkohol når de bor på et all inclusive-hotell sammenlignet med hoteller der alkoholen ikke er inkludert i prisen.

- Det er bekymringsfullt når vi vet at all inclusive er en ferieform som e spesielt populær blant familier med små barn, mener Eriksrud.

Les mer: Stor økning av passasjerbråk på norske rutefly

Hun mener reiseselskapene har et ansvar her.

- Hver sommer sender reisebyråene tusenvis av familier på all inclusive-ferie. Da har de også et ansvar for å sikre at voksne ikke drikker så mye at det blir ubehagelig for barna. Vi mener reiseselskapene ikke tar det ansvaret alvorlig nok, sier Eriksrud.

Les også: Norge fortsatt blant Europas dyreste land

Med barn

I undersøkelsen kommer det også frem at 41 prosent av de spurte sier at de har sett barn sammen med berusede voksne på ferie.

- På all inclusive hoteller tilrettelegges det for alkoholservering på en måte som aldri ville blitt akseptert i Dyreparken eller Bø Sommarland. Underholdningsarenaer for barn legges rett ved siden av bassengbaren, og tappekraner for vin og øl står side om side med stedene barna henter seg brus og jus, sier Eriksrud.

- Foreldre flest ønsker ikke å drikke på en måte som er skadelig for barna. Likevel vet vi at alt for mange barn kommer hjem fra sydenferien med vonde minner i bagasjen. Jeg tror derfor at reiselskapene kan gjøre en stor forskjell ved å minne foreldrene på viktigheten av alkovett rundt barn i ferien, sier Eriksrud.

Hun utfordrer derfor reiseselskapene på følgende punkter:

- Reiseselskapene bør vurdere hvorvidt det er for enkel tilgang til alkohol på deres hoteller.

- Reiseselskapene bør ha tydelige rutiner for hvordan man kan hjelpe barn som lider under voksnes alkoholbruk.

- Reiselivsselskapene bør informere om viktigheten av å ha et bevisst forhold til hvor mye man drikker rundt barn i ferien.

Moren sovnet i gangen på charterhotellet

AV-OG-TIL publiserte i forrige uke også et intervju med Henriette (27) som forteller om sine opplevelser på ferietur med moren.

– Ei dame på ferie i Spania sendte en bekymringsmelding til barnevernet. Det reddet meg, sier hun i intervjuet.

– Mamma kunne si sånt som «Una cerveza, por favor», og trodde at vi ikke forstod hva hun sa. Og noen ganger ville hun bestille vodka, men sa «to cola», og hviska «Vodka! Vodka!» til kelneren. Da ble jeg ofte irritert. «At du ikke klarer det denne ene gangen når vi er på ferie», tenkte jeg, sier hun i intervjuet.