NA24.no

Nordmenn gjør seg klar til kjøpefest

I Finans Norges forventningsbarometer peker pilene svakt oppover igjen etter fem kvartaler med nedgang i nordmenns økonomiske forventninger.
I Finans Norges forventningsbarometer peker pilene svakt oppover igjen etter fem kvartaler med nedgang i nordmenns økonomiske forventninger. Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)
Sist oppdatert:
Finans Norge sporer en forsiktig økning i økonomisk optimisme hos norske husholdninger.

I Finans Norges forventningsbarometer peker pilene svakt oppover igjen etter fem kvartaler med nedgang i nordmenns økonomiske forventninger. Hovedindikatoren som angir samlet økonomisk optimisme eller pessimisme går opp med 0,5 prosentpoeng til 16,8 i barometeret for andre kvartal 2014.

Ansvarlig optimisme

– Det virker som om nordmenn nå er innstilt på å slippe opp bremsen litt, selv om vi også denne gang ser at spareviljen generelt, og viljen til å betale lån spesielt, er høy. Hovedinntrykket er likevel ansvarlige og sparemotiverte husholdninger som nå ser ut til å unne seg litt ekstra, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

Privat optimisme

I det kvartalsvise forventningsbarometeret måler TNS Gallup og Finans Norge nordmenns tillit til egen og landets økonomi. Siden 1992 har folk svart på de samme fem spørsmålene.

Trenden har lenge vært at nordmenn har større tiltro til sin egen økonomi enn til økonomien i A/S Norge. Nå er det 3,5 prosent flere som er optimister enn pessimister på utviklingen av landets økonomi neste år, mens det er 24,5 prosent flere som er optimister på egne vegne neste år.

Sterkere vekst

Da regjeringen la fram revidert nasjonalbudsjett sist onsdag, justerte den ned forventningene for fastlandsøkonomien i år til 1,9 prosents vekst. I november lød disse anslagene på 2,5 prosent. Neste år forventes en vekst på 2,2 prosent.

Sist fredag presenterte meglerhuset SEB sin kvartalsvise rapport der sjefanalytiker Erica Blomgren antydet en sterkere vekst neste år enn det mange venter.

– Fremfor alt ser vi nå tegn på at det private forbruket tar seg opp, uttalte Blomgren til Dagens Næringsliv.

Boligpriser øker

SEB har også snudd i sin tro på at boligprisene skal falle i år. Med et boligmarked på vei opp, forventer SEB også en økning i forbruket.

Finans Norge peker også på at boligprisene har økt tre måneder på rad, til tross for mange advarsler om boligboble og fare for kraftig prisfall. Gjennomsnittsprisen er nå den høyeste som noensinne er målt.

– Ser vi nøkternt på forhold som boligbygging, befolkningsvekst, inntektsutvikling og rentenivå, finner vi gode og rasjonelle forklaringer på boligprisutviklingen, sier Idar Kreutzer. (©NTB)


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere