*Nettavisen* Økonomi.

Nordmenn gruer seg til januar

Foto: Grøtt, Vegard (Scanpix)

Frykter baksmell etter jula.

21.12.13 14:29

Hundretusener av nordmenn bruker så mye penger i jula at de gruer seg til januar.

I en forbrukerundersøkelse som Respons har gjort for Sparebank 1, sier 19 prosent av de spurte at de frykter dårlig råd i januar fordi de har tappet kontoen i julehandelen.

Hvis funnene i undersøkelsen generaliseres til hele befolkningen, betyr det at rundt 700.000 nordmenn frykter en økonomisk baksmell når hverdagen innhenter dem på nyåret.

- Jeg er overrasket over at så mange shopper så mye at det rammer hverdagsøkonomien. Det gir en dårlig økonomisk start på det nye året å blakke seg helt til jul, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Konsekvensen for bankene er blant annet et rush av lånekunder som ber om avdragsfrihet i januar og februar.

Handelsnæringen håper på sin side på en vekst i julehandelen på 3 prosent til 50 milliarder kroner i år. Men flere undersøkelser tyder på at nordmenn i stedet er i ferd med å sette på bremsen.

Ifølge undersøkelsen fra Respons regner voksne nordmenn med å bruke i snitt 7.205 kroner ekstra til jul. Det er 9 prosent mindre enn i fjor.

Gundersen ser på dette som en sunn reaksjon på økt usikkerhet.

- Med større usikkerhet for framtida vil mange trygge egen økonomi ved å kutte i forbruket og øke sparingen, fastslår han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.