NA24.no

Nordmenn gruer seg til januar

Foto: Grøtt, Vegard (Scanpix)
Sist oppdatert:
Frykter baksmell etter jula.

Hundretusener av nordmenn bruker så mye penger i jula at de gruer seg til januar.

I en forbrukerundersøkelse som Respons har gjort for Sparebank 1, sier 19 prosent av de spurte at de frykter dårlig råd i januar fordi de har tappet kontoen i julehandelen.

Hvis funnene i undersøkelsen generaliseres til hele befolkningen, betyr det at rundt 700.000 nordmenn frykter en økonomisk baksmell når hverdagen innhenter dem på nyåret.

- Jeg er overrasket over at så mange shopper så mye at det rammer hverdagsøkonomien. Det gir en dårlig økonomisk start på det nye året å blakke seg helt til jul, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Konsekvensen for bankene er blant annet et rush av lånekunder som ber om avdragsfrihet i januar og februar.

Handelsnæringen håper på sin side på en vekst i julehandelen på 3 prosent til 50 milliarder kroner i år. Men flere undersøkelser tyder på at nordmenn i stedet er i ferd med å sette på bremsen.

Ifølge undersøkelsen fra Respons regner voksne nordmenn med å bruke i snitt 7.205 kroner ekstra til jul. Det er 9 prosent mindre enn i fjor.

Gundersen ser på dette som en sunn reaksjon på økt usikkerhet.

- Med større usikkerhet for framtida vil mange trygge egen økonomi ved å kutte i forbruket og øke sparingen, fastslår han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere