– Ølsalget er «all time high». Forrige rekord ble satt i 2016, sier Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, til Nettavisen.

Ølsalget går opp drøyt tre prosent i første halvår av 2018. I juni gikk salget opp litt over én prosent, ifølge Nome.

– Det er særlig de siste månedene som har dratt opp salget, fortsetter han.

Tross rekordhøyt ølsalg er det mange nordmenn som har kastet seg på vannvognen. Så langt i år har salget av flaskevann gått opp 18 prosent sammenlignet med første halvår i 2017. Også det er ny rekord.

Bare i juni går flaskevannsalget opp med 34 prosent sammenlignet med juni i fjor.

– Det er ny rekord for en enkeltmåned, sier Nome.

Sukkerfri verdensrekord

Men det er ikke bare munter lesning i tallene for Bryggeri- og drikkevareforeningen. Den tradisjonelle sukkerbrusen sliter. I juni falt omsetningen med fire prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det kan ikke finnes noen annen forklaring enn økende grensehandel, selv om det er vanskelig å finne tall fra svensk side som dokumenterer det. Det er nemlig ingen systematisk kartlegging av tall fra grensebutikkene, sier Nome.

Les også: – Pass på at sommerfesten ikke skremmer barna

Omsetningen av sukkerfri brus faller også, men ikke like mye. Dermed står brus uten sukker nå for 51 prosent av det totale brussalget. Det er unikt, skal vi tro Nome.

– Det er vi det første landet i verden som kan vise til. Det er noen land som også regner inn vann, men det gjør ikke Norge, sier han.

Første halvår går brus med sukker ned åtte prosent, mens sukkerfri går ned litt over én prosent.

Rift om energidrikk

Kategorien cider går også veldig opp. Det samme gjelder for energidrikk. Sistnevnte har en vekst på 12 prosent første halvår, og hele 24 prosent bare i juni.

– Energidrikk har hatt en voldsom vekst lenge, men 24 prosent er veldig mye, sier Nome, og noterer med det nok en rekord.