NA24.no

Nordmenn har kryptovaluta verdt fem milliarder


Ifølge DN rapporterte omkring 8000 nordmenn inn formue og gevinster de skaffet seg gjennom å investere i digitale valutaer i fjor. Bildet er fra et såkalt mining senter i Kirishi.
Ifølge DN rapporterte omkring 8000 nordmenn inn formue og gevinster de skaffet seg gjennom å investere i digitale valutaer i fjor. Bildet er fra et såkalt mining senter i Kirishi. Foto: Olga Maltseva (AFP)
Sist oppdatert:
I fjor rapporterte nordmenn inn kryptovaluta til en verdi av fem milliarder kroner, og skatteetaten mener tallet i virkeligheten er langt større.

Ifølge de ferske tallene, som Dagens Næringsliv har fått tilgang til, rapporterte omkring 8.000 nordmenn inn formue og gevinster de skaffet seg gjennom å investere i digitale valutaer i fjor.

Les også: Norges Bank vurderer å utstede elektroniske kroner

Samtidig mistenker skatteetaten at minst 30.000 nordmenn har en kryptoformue, altså at skatteunndragelsene er store.

– Vi får stadig bedre mulighet til å følge med på hvem som har inntekter og formue på dette området. Blant de 8.000 som rapporterer, er det nok en del som ikke har rapportert helt riktig. Det behøver ikke være bevisst, men det betyr at man har rapportert formue i krypto, mens en del skulle vært rapportert som inntekter, sier skattedirektør Hans Christian Holte til DN.

Skattedirektøren understreker at 30.000 er et foreløpig tall som trolig vil øke. Dermed er det også naturlig å anta at nordmenn i virkeligheten har kryptovaluta for betydelig mer enn fem milliarder kroner.

– Da jeg så beløpene, ble det klart for meg at dette er et område som har betydning for skatteprovenyet i Norge, sier Holte til avisen.

Skatteproveny er betegnelsen for all skatt og avgift som betales inn til staten fra privatpersoner og selskaper.

(©NTB)

Les også: Brukes mobilen din til å lage kryptovaluta?

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere