NA24.no

Nordmenn i Brasil-oppvask

Sist oppdatert:
Den norske ministermiddagen i Rio ble betalt med feil kredittkort.

RIO DE JANEIRO: (Nettavisen): Brasils fiskeriminister tok med seg flere norske gjester på biffrestaurant under karnevalet i Rio i fjor, og slikt blir det bråk av. Ikke fordi det var biff som sto på menyen, men fordi den brasilianske ministeren betalte for måltidet med et kredittkort han ikke skulle ha brukt.

Opprullingen av kredittkortbruken i den brasilianske regjeringen endte med at minister for raselikhet, Matilde Ribeiro, valgte å gå. Hun hadde betalt en rekke private utgifter med regjeringens kredittkort.

To andre ministere havnet også i søkelyset: Idrettsminister Orlando Silva og fiskeri -og landbruksminister Altemir Gregolin.

Sistnevnte brukte kredittkortet til å betale en middag med en norsk delegasjon på biffrestauranten Porcão i Rio de Janeiro i februar i fjor.

Lunsjmøte
Til brasiliansk presse har Gregolin forklart at måltidet ble inntatt under et lunsjmøte med Norges fiskeriminister. Men ifølge kontoutskriften ble kortet brukt 21. februar, og denne dagen hadde ikke Gregolin noen møter på programmet. Middagen er derfor blitt utførlig omtalt i en rekke brasilianske medier.

Brasils president Luis Inácio Lula da Silva skal ha blitt rasende da han fikk vite om sine ministeres lettsindige kortbruk. Kredittkortene som ministerne disponerer, skal ifølge regelverket kun brukes når de er på offisielle oppdrag, og for å betale uforutsette utgifter.

Torsk
Det norske Fiskeridepartementet bekrefter overfor Nettavisen at statssekretær Vidar Ulriksen, fiskeriministerens nestkommanderende, var i Rio de Janeiro i fjor.

- Statssekretær Vidar Ulriksen var i februar 2007 i Brasil for å delta på et markedsføringsarrangement for norsk klippfisk i regi av Eksportutvalget for fisk, opplyser departementet.

KARNEVAL: Sambaskolen Imperatriz Leopoldinense havnet på niendeplass med sin norske torskeparade i 2007. Brasil er et viktig marked for norsk sjømat og importerer årlig norsk klippfisk for over 1 milliard kroner.
KARNEVAL: Sambaskolen Imperatriz Leopoldinense havnet på niendeplass med sin norske torskeparade i 2007. Brasil er et viktig marked for norsk sjømat og importerer årlig norsk klippfisk for over 1 milliard kroner.

Sambaskolen Imperatriz Leopoldinense hadde i fjor valgt norsk torsk, eller bacalhão, som den tradisjonsrike retten heter i Brasil, som tema for sin karnevalsparade, og en stor delegasjon av norske politikere og næringslivsfolk hadde tatt turen til Rio.

Vidar Ulriksen bekrefter også at han hadde politiske samtaler med den brasilianske fiskeriministeren under sitt opphold, men vil ikke kommentere om han husker det aktuelle måltidet.

Altemir Gregolin betalte 120 reais, nærmere 400 kroner, for måltidet med Ulriksen, og brukte senere samme kveld kortet til å betale flere bar- og hotellregninger, på nærmere 650 reais, cirka 2000 kroner.

Fiskeri -og landbruksminister Altemir Gregolin holder fast ved at karnevalsmiddagen med den norske delegasjonen var i embets medfør.
Fiskeri -og landbruksminister Altemir Gregolin holder fast ved at karnevalsmiddagen med den norske delegasjonen var i embets medfør.

Briller og smykker
Saken sprakk i midten av januar, da brasilianske myndigheter på sin egen hjemmeside la ut oversikten over ministernes pengebruk. President Lula har lovet det brasilianske folket å kjempe mot korrupsjon, og portalen som viser hvordan staten bruker pengene sine, er ett av tiltakene.

Ministernes omgang med regjeringens kredittkort vakte imidlertid oppmerksomhet, og allerede 14. januar ba senator Expedito Júnior om en forklaring.

Det viste seg at kredittkortutgiftene hadde steget med 129 prosent fra 2006 til 2007, og ministerne hadde blant annet kjøpt is, smykker, musikkinstrumenter, reparert briller og betalt veterinærregninger med statens penger.

29. januar ble det bestemt at de tre ministerne Matilde Ribeiro, Orlando Silva og Altemir Gregolin skulle granskes. En granskingskommisjon ble oppnevnt, og denne uken forklarte Matilde Ribeiro seg for kommisjonen i det brasilianske parlamentet.

- Stengte banker
Men de tre ministerne har også gjort alt for å renvaske seg i brasiliansk presse.

Altemir Gregolin står fast ved at karnevalsmiddagen var noe han gjorde i embets medfør. Han har også sagt at det var Ulriksen som inviterte til møtet.

Statssekretær Vidar Ulriksen bekrefter politiske samtaler med ministeren - under karnevalet i fjor.
Statssekretær Vidar Ulriksen bekrefter politiske samtaler med ministeren - under karnevalet i fjor.

Det skapte imidlertid forvirring at kredittkortet tilsynelatende var trukket 21. februar, mens det eneste møtet mellom Gregolin og Ulriksen fant sted 19. februar. Men også dette har ministeren klargjort i ettertid: Siden bankene er stengt under karnevalet i Brasil, ble ikke kortbruken bokført før to dager senere.

Dette er en forklaring som granskingskommisjonen tilsynelatende har tatt for god fisk.

Statssekretær Vidar Ulriksen bekrefter at de to hadde politiske samtaler, og indirekte støtter han dermed Gregolins versjon. Utover dette ønsker ikke Ulriksen å kommentere saken. Han vil ikke si noe om hva han synes om at navnet hans blir trukket inn i en sak som dette i brasilianske medier.

Kjøpte is
Granskingskommisjonen som ble oppnevnt av det brasilianske parlamentet, har ennå ikke konkludert sitt arbeid. Men siden Lula og hans tilhengere har flertall i kongressen, sitter Gregolin trygt.

Sportsminister Orlando Silva har også klart å ri stormen av. Han brukte blant annet regjeringskortet på å kjøpe is av tapioka, til en verdi av 8,30 reais, cirka 25 kroner. Silva tok også med seg kone, barn og nanny på juleferie i Rio på regjeringens regning, men pengene, til sammen rundt 30.000 reais, nærmere 100.000 kroner, er blitt tilbakebetalt, forsikret han på en pressekonferanse.

”En administrativ feil”
For integreringsminister Matilde Ribeiro skulle det ikke bli like lett å snakke seg ut av knipa. Mens de fleste ministerne bruker kortet til å betale utgifter for rundt 1000 reais i måneden, trakk Matilde Ribeiro kortet for 171.000 reais, rundt 600.000 kroner, i fjor.

Matilde Ribeiro ble raskt kalt inn på teppet for å forklare seg. Lula og hans nærmeste kastet seg rundt, og allerede 1. februar ble nye og strengere regler for bruken av kredittkortene lagt frem. Samme dag valgte Matilde Ribeiro å gå av

Ribeiro brukte kortet på å betale en rekke restaurantbesøk i Rio og innkjøp i tax free-butikker på flere internasjonale flyplasser i Brasil, skriver avisen O Globo. Også når hun var på ferie, levde hun på statens penger. Aller mest brukte hun på leiebil.

Hun har etter sin avgang lagt frem dokumentasjon som forklarer kortbruken. Hun har også betalt tilbake 2800 reais, og kaller det en administrativ feil at kortet ble brukt så flittig som det ble.

Mer pop enn noen gang
Granskingen er blitt en stor sak for opposisjonen i Brasil, som forsøker å melke den for alt den er verdt. Men uansett hva de politiske motstanderne graver fram, biter ingenting på Lula. Han er mer populær enn noensinne.

Saken fortsetter nedenfor.

POP: Brasils president Luis Inácio Lula da Silva fikk en hjertelig mottakelse da han besøkte Petrobras-anlegget der oljeplattformen P-53 bygges sør i Brasil 3. april i år. Undersøkelser viser at presidenten er mer populær enn noensinne.
POP: Brasils president Luis Inácio Lula da Silva fikk en hjertelig mottakelse da han besøkte Petrobras-anlegget der oljeplattformen P-53 bygges sør i Brasil 3. april i år. Undersøkelser viser at presidenten er mer populær enn noensinne.

En fersk undersøkelse fra Datafolha viser at 55 prosent mener Lula gjør en god jobb som president. Bare 11 prosent syns han gjør en dårlig jobb i sin andre presidentperiode.

- Lula blir kalt teflonmannen. Alt preller av ham, og den viktigste årsaken til det, er grepene han har gjort for de fattige i Brasil, sier samfunnsgeograf og Brasil-kjenner Torkjell Leira.

- Folk flest føler en forskjell både på kroppen og på lommeboka. Middelklassen ser også at det Lula gjør, er positivt for Brasil.

Leira tror også at brasilianerne er så vant med slike korrupsjonshistorier at de ikke lar seg opprøre så lett.

- Mange tenker kanskje at det må være slik. Det har vært flere skandaler rundt Lulas parti PT, men PT har klart å holde Lula utenfor. De rundt ham har tatt støyten, sier Leira til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere