NA24.no

Nordmenn jobber mest overtid

Foto: Crestock
Sist oppdatert:
Vi jobber mest overtid av plikt, bemanning og penger.

Flertallet av norsk ungdom mellom 18-24 jobber overtid for å tjene mer penger, viser en ny undersøkelse fra bemanningsbyrået Xtra personell. I den samme undersøkelsen oppgir flertallet av svensk ungdom at de jobber overtid av pliktfølelse.

I begge land rangerte pliktfølelse, lav bemanning og penger øverst på listen over grunner til at vi jobber overtid. Undersøkelsen viser at svenskene, i større grad enn nordmenn, jobber overtid på grunn av pliktfølelse og bemanningsproblemer, og ikke av økonomiske hensyn. Og det er den nye generasjonen arbeidstakere som utgjør forskjellen: I Norge svarte 42 prosent av ungdom mellom 18 – 24 år at de jobbet overtid på grunn av penger, i Sverige oppgir kun 19, 7 prosent det samme.

- Motivasjonen bak overtidsarbeid hos denne aldersgruppen i Norge er først og fremst penger. Det kan ha flere årsaker, og en av dem kan være at nordmenn generelt har vent seg til et høyere forbruk og at dette også omfatter de unge, sier administrerende direktør i Xtra personell, Kristian Fæste i en melding.

Totalt svarer 13,8 prosent av nordmenn at de jobber overtid for å tjene mer penger, i Sverige er det tilsvarende tallet 7,7 prosent.

Flest menn som jobber for pengenes skyld
Undersøkelsen viser også at det er flest menn som jobber overtid for pengenes skyld: 18,2 prosent av de spurte mennene oppgir penger som grunn, mens kun 9,9 prosent av kvinnene svarer det samme.

Det er lavtlønnede yrker, og omsorgsyrker, som genererer mest overtidsjobbing som følge av pliktfølelse. Hele 53 prosent av de spurte i privat helse- og omsorgssektor svarer at de føler seg forpliktet til å jobbe overtid.

- Naturlig nok svarer de spurte med lavest inntekt at de jobber mest overtid for pengenes skyld. I helse- og omsorgssektoren føler mange et ekstra ansvar og forpliktelse fordi det ofte er jobber der man har ansvar for andre mennesker, forklarer Fæste om tallene.

Pliktfølelse fra nord til sør
Tallene viser at det over hele landet jobbes mest overtid av pliktfølelse. Det er likevel store forskjeller fra nord til sør: I Oslo oppgir 20,8 prosent av de spurte at de jobber overtid for å tjene mer penger, mens det tilsvarende tallet i Nord-Norge er 9,4 prosent.

- At det totalt sett jobbes mest overtid av pliktfølelse er ikke nødvendigvis noe negativt – det kan like gjerne vise at vi er glade i jobben vår og føler tilhørighet og forpliktelse overfor arbeidsgiver og kollegaer, sier Fæste i meldingen.

Årsaker til overtidsjobbing i rangert rekkefølge

  • Pliktfølelse (38 prosent)
  • Lav bemanning (19,9 prosent)
  • Tjene mer penger (13,8 prosent)
  • Press fra arbeidsgiver (3,7 prosent)
  • Engstelig for å miste jobben (1,6 prosent)
  • Andre, eller ingen spesielle årsaker (22 prosent)

Undersøkelsen er gjort blant et landsrepresentativ utvalg personer i jobb av analysebyrået Infact i perioden 3-9. mai 2011.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere