NA24.no

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Nordmenn kjøper aksjefond igjen

Sist oppdatert:
Men treffer de med timingen?

Etter at norske sparere i første halvår trakk penger ut av aksjefond, har de i sommer puttet penger inn igjen. Det viser fersk statistikk fra Verdipapirfondenes forening.

Norske personkunder nettotegnet totalt for 428 millioner kroner i verdipapirfond i juli. Av dette ble 340 millioner plassert i aksjefond. Nettotegning er differansen mellom det kundene samlet tar ut og det de setter inn.

Skeptisk i vår
Også i juni var det positiv nettotegning i aksjefond, men for første halvår samlet tok norske personkunder samlet ut 2,7 milliarder kroner fra aksjefond.

Det skjedde etter at 2009 endte som et rekordår for nettotegning. Norske personkunder nettotegnet aksjefond for 8,9 milliarder kroner i fjor.

Treffer bedre nå?
Tradisjonelt har det vært opplest og vedtatt at fondskundene er dårlig på timing. De tegner etter at kursene har steget mye, og avisforsidene er fulle av saker om børsfest, men de blir skremt ut av markedet av kraftige kursfall.

De siste årene har imidlertid bildet grovt sett vært motsatt. Våren og sommeren 2008 nettosolgte norske personkunder aksjefond på det som i ettertid fremstår som høye kurser. I oktober 2008 snudde dette, mot slutten av det kraftige børsfallet den høsten. Fra og med denne måneden og gjennom hele 2009 nettokjøpte norske småsparere aksjefond med begge hendene på det som i ettertid fremstår som lave kurser.

Mange proffer kan bare se med misunnelse på norske småspareres timing de siste årene. Så gjenstår det å se om den fornyede kjøpsinteressen i sommer også er vellykket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere