*Nettavisen* Økonomi.

Nordmenn økte forbruket i juli

Illustrasjonsbilde. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Nordmenns forbruk økte med 0,4 prosent fra juni til juli i år, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Måneden før gikk forbruket ned.

Omsetningen i mai-juni gikk ned med 0,6 prosent, så tallene for perioden juni-juli føyer seg dermed inn i den langsiktige trenden, som har vist en jevn stigning siden i fjor høst, ifølge SSB.

Det er salget på bensinstasjonene og i klesbutikkene som mest bidro til økningen i omsetningsvolumet fra juni til juli i år. Også salg av byggevarer økte, mens dagligvarebutikkene og butikker med salg av sportsutstyr hadde en nedgang i denne perioden.

Veksten i omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene, som omsatte 0,9 prosent mer enn i september, var noe større enn mange ventet på forhånd. Nordea Markets ventet en nedgang på 0,2 prosent, mens DNB Markets håpet på en mer positiv trend.

Virkedagskorrigerte tall viser at omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk opp med 2,8 prosent i perioden mai-juli 2017 sammenlignet med samme periode 2016.

Husholdningens varekonsum fra juni til juli falt med 0,1 prosent etter å ha steget med samme sifre måneden før. Mye skyldes mindre forbruk av strøm, som gikk ned med 2,2 prosent, mens forbruket av mat og drikkevarer falt med 0,3 prosent i samme periode.

Kjøp av biler og drivstoff gikk opp med 0,5 prosent fra juni til juli, mens det var en liten oppgang i omsetning av andre varer, drevet av sterk vekst i kjøp av klær og sko.

(©NTB)

Har du sett denne videoen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag