*Nettavisen* Økonomi.

Nordmenn rammes av fransk streik

Foto: STEPHANE MAHE (Scanpix)

Både SAS og Norwegian kansellerer Frankrike-avganger grunnet bensinmangel.

18.10.10 14:13

Franske bensinstasjoner går tomme, tog stopper og drivstofftilførselen til flyplassene er usikker. Grunnen er protester mot økt pensjonsalder.

Rundt 1.500 bensinstasjoner i Frankrike er nå helt tomme for eller tomme for minst en type drivstoff, melder nyhetsbyrået AFP mandag.

Det skjer etter omfattende streiker mot regjeringens forslag til pensjonsreform, som vil øke pensjonsalderen. Mandag ble konflikten trappet opp da lastebilsjåfører også gikk ut i streik.

11 av 12 raffinerier er stengt som følge av streikene, ifølge AFP. Samtidig er flere drivstofflagre blokkert av streikende arbeidere.

Statsminister Francois Fillon mener aksjonene er ulovlige.

Strid om flyplass
En viktig rørledning til Charles de Gaull-flyplassen var også stengt av de streikende, og dette kunne medført at flyplassen gikk tom for drivstoff allerede i dag. Men ledningen er nå åpnet igjen. Ifølge de streikende ble dette gjort av en liten gruppe ledere, og fagforeningstalsmann Philippe Saunier sier til AFP at dette setter sikkerheten i fare.

Flyplassen i Nice skal nå ha lite drivstoff igjen, meldes det.

Og norske passasjerer blir rammet.

- Myndighetene har gitt beskjed om at hvert enkelt flyselskap må redusere antall flyvninger på tirsdag med 30 prosent. Hvis vi ikke gjør det selv, fikk vi beskjed om at franske myndigheter ville gjøre det for oss, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til VG Nett.

- I dag må vi være forberedt på forsinkelser og uregelmessigheter i trafikken. I morgen har vi så langt kansellert to fly - ett til Orly i Paris og ett til Nice, opplyser kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik til VG Nett.

Det er også betydelige forstyrrelser av togtrafikken på grunn av streiken.

Vil heve
President Nicolas Sarkozy mener pensjonsalderen må heves hvis Frankrike, i likhet med mange andre land i Europa, skal kunne klare å redusere den stadig økende statsgjelden.

Forslaget innebærer at minimumsalderen for å pensjonere seg økes fra 60 til 62 år. Minimumsalder for å få full statspensjon økes fra 65 tli 67 år.

I 1995 førte omfattende streiker til at daværende president Jacques Chirac ga opp et lignende forsøk på pensjonsreform.

Denne gangen er planen at den avgjørende avstemningen i Senatet skal foregår onsdag, og det er planlagt nye massedemonstrasjoner tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag