Gå til sidens hovedinnhold

Nordmenn shopper mer

Sterk utvikling i butikkhandelen i august

Omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene gikk opp med 0,2 prosent fra juli til august i år, viser nye tall fra SSB.

Dette var nesten på linje med analytikernes forventninger om en vekst på 0,3 prosent.

Ifølge SSB var det salget av fritidsutstyr, klær, postordre- og internettsalg, som bidro mest til økningen. Bensinstasjonene hadde derimot en nedgang i omsetningsvolumet på 9,0 prosent i samme periode.

Butikkhandel med bredt vareutvalg, som i hovedsak består av dagligvarebutikker, hadde en vekst på 0,7 prosent fra juli til august i år. Butikkhandel med andre husholdningsvarer i spesialforretninger, slik som byggevarer, elektriske husholdningsapparater og møbler gikk samtidig opp 0,6 prosent.

- August-tallene for detaljomsetningen var bedre enn ventet, men det er ingen grunn til å tro at Norges Bank ble vesentlig overrasket av dagens tall. Vi venter at den første rentehevingen kommer i oktober, skriver DnB Nor analytiker Maren Romstad i en kommentar.

- Trenden for detaljomsetningen peker oppover, og det er god grunn til å vente omsetningsvekst fremover. Husholdningenes finansielle situasjon har bedret seg vesentlig i det siste halvåret på grunn av lavere lånerenter, samtidig som arbeidsledigheten nå øker langt mindre enn vi hadde ventet på forhånd og forbrukertilliten er på god vei opp. Det gir gode muligheter for videre forbruksvekst. Noe av forbruksveksten vil imidlertid trolig begrenses ved at sparingen øker, skriver analytikeren.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot