NA24.no

Nordmenn shopper mindre

Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Høye strømpriser får skylden.

Omsetningen i kjøpesentrene falt med 0,9 prosent i årets tre første måneder.

Tross nedgangen er utviklingen i kjøpesentrene bedre enn i butikkhandelen for øvrig viser en analyse fra HSH.

For første gang siden 1993 var det i år nedgang i butikkhandelen i første kvartal. Mens nedgangen for kjøpesentrene var på 0,9 prosent ble fallet på anslagsvis 2 prosent for butikkene som ligger utenfor. Samlet var den en nedgang på 1,6 prosent.

- Det er nok i første rekke høye strømpriser i vinter som har ført til at nordmenn har lagt igjen litt mindre penger i butikken. I tillegg er det nok noen som har forberedt seg på at bankene nå hever lånerenta, sier Lars Haartveit, sjeføkonom i HSH, i en melding.

Landets kles-, sko- og veskebutikker har klart seg bedre enn de andre butikkene. Totalt økte motebutikkene som ligger i kjøpesentrene med 1,2 prosent i først kvartal. Til sammenlikning økte omsetningen til de som ligger utenfor sentrene med bare 0,6 prosent.

Den svake utviklingen i handelen skyldes delvis at årets påskehandel i sin helhet falt i april, mens den i fjor ble unnagjort i slutten av mars.

Tre kjøpesentre omsatte for over en halv milliard kroner i første kvartal i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere