I år skal hver og en av oss over 18 år bruke totalt 11.256 kroner på julehøytiden. Nordmenn skal altså totalt bruke vel 45 milliarder kroner på årets julehandel.

Det er noe lavere enn i fjor, da skulle vi bruke nærmere 12.000 kroner på julen. Dette er en nedgang på i overkant 5 prosent. Dette viser en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB.

- Mange planlegger nok å stramme inn på årets forbruk forbundet med julen fordi vi befinner oss inne i litt usikre tider økonomisk. Samtidig har vi aldri hatt mer å rutte med grunnet historisk lav rente. Det er vanskelig å si om fristelsen kommer til å overgå fornuften, sier DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl i en kommentar.

LES også: Norge ikke lenger verdens beste land å leve i

Dette går pengene til

De dyreste postene på jule- og nyttårsbudsjettet til gjennomsnittsnordmannen er:

Julegaver: 5.819 kroner

Julemat: 2.377 kroner

Julebord/uteliv: 791 kroner

Nyttårsfesten: 683 kroner

Nye klær og sko: 518 kroner

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gode råd for lommeboken

- Hvert år ender flere av oss opp med å bruke litt for mye, slik at lommeboka blir slunken og regningsbunken hoper seg opp i januar. For å få en billigere jule- og nyttårsfeiring anbefaler jeg deg å planlegge innkjøpene dine, lage julebudsjett og skrive handleliste for både mat og gaver, anbefaler Sandmæl.

Kun syv prosent av nordmenn setter ifølge fobrukerøkonomen opp julebudsjett.

- Uten et budsjett er veien kort til å bruke mer enn lommeboka tillater. Derfor bør du bruke tiden nå til å sette opp et julebudsjett slik at du kan kose deg med god samvittighet. I budsjettet skriver du ned hvor mye du skal bruke på julekosen og hva du skal bruke pengene på. Del opp i ulike poster som gaver, julemat, julepynt osv. Følg med på forbruket ditt gjennom julen i nettbanken, sier hun.

- Det er viktig å huske på at høytiden ikke skal handle om det materielle, men å kose seg sammen med familie og venner.

Fem steg til en rimeligere julefeiring:

1. Sett opp et julebudsjett: Bestem deg for hvor mye du skal bruke på årets julefeiring og hva du skal bruke pengene på.

2. Lag gaveliste: Skriv ned hva du skal kjøpe og til hvem. Det kan være lurt å avtale en makspris med de du har på listen. Tenk gjennom om det er noen du kan kutte i år. Du trenger kanskje ikke å gi til hele slekta eller venners barn som nå er blitt store?

3. Sammenligne priser: Bruk nettet til å kartlegge hvor du kan få gjort et kupp. Kanskje er det billigere å handle noen av gavene på nettet.

4. Lag shoppe-kart: Etter å ha sammenlignet priser på nettet setter du opp et kart over hvilke butikker du skal innom. Legg handleturen til en dag du har tid og bli ferdig på et blunk.

5. Handle stort: Mange små turer til matbutikken blir ofte dyrere. Lag en handleliste over hva du trenger den kommende uken og handle alt på en gang. Julematen trenger heller ikke å koste flesk, det er mye penger å spare på velge rimeligere produkter.

HTML EMBED
embedNAvideo("CR85Gt2ACiIPxnRkCNJSIQ", false)