NA24.no

Nordmenn stenges ute fra internett

Sist oppdatert:
Hvis du trodde du fikk tilgang til alt på internett, så må du tro om igjen.

Krangel gjør nemlig at hundretusener av nordmenn ikke får tilgang til hele internett.

Telenor fikk mye negativ oppmerksomhet i den såkalte NIX-saken i fjor, der mange fryktet at selskapets frakobling for det store internettknutepunktet i Norge kunne føre til en deling av internett. Den store frykten var at internett kunne bli segmentert, på lik linje med en kabel-tv-pakke, der du kan betale litt, får å få tilgang til noen få kanaler, eller mye for å få tilgang til alt.

Til tross for den svært viktige prinsippielle debatten, hadde denne utkoblingen i liten grad noen effekt for andre enn Schibsted som måtte skaffe seg nye måter å nå Telenors kunder.

NextGenTel-kunder sperres ute
Nå har det dukket opp en ny sak, som knapt har fått noe oppmerksomhet, som for lengst har begynt å få store konsekvenser for norske internettbrukere.

De to enorme internettilbyderne Telia Sonera og Cogent har havnet i en krangel om utveksling av trafikk. Krangelen består i korte trekk av at Cogent mener Telia Sonera ikke har oppfylt kravene i kontrakten mellom de to selskapene grunnet for dårlig kapasitet.

- Ingen kommersiell løsning
- Det har vært fullt og vi har villet oppgradere, men vi har ikke funnet noen kommersiell løsning med Cogent, forteller Malin Frenning i Telia Sonera til IDG.se.

Dette førte til at Cogent rett før påske brøt samarbeidet med Telia Sonera, slik at alle Telia Soneras kunder mistet tilgangen til Cogents kunder – med unntak av de kundene som hadde en backupavtale med andre leverandører.

NextGenTel er eid av Telia Sonera, og blir derfor påvirket her i Norge.

Cogent har 15.000 kunder på verdensbasis, primært større bedrifter, offentlige etater, utdanningsinstitusjoner og webhoteller. Selskapet har også et verdensomspennende fibernetverk, inkludert tre fiberoptiske kabler som går mellom USA og Europa.

Problemer med surfing
- Vår vurdering er at dette får ganske liten påvirkning, men det kan påvirke vanlig surfing for enkelte kunder. Beslutningen har vært Cogents, forteller Frenning.

Det svært populære nettstedet Groklaw er blant nettstedene som er påvirket, og det samme er spillservere for populære spill. Samtidig har Cogent gjort det umulig for sine kunder å spille verdens mest populære nettspill: World of Warcraft, som står plassert i Telia Soners nettverk.

Telia Sonera har ikke turt å si noe om når de tror selskapene kommer frem til en løsning. De påpeker likevel at deler av trafikken fra servere i Cogents nettverk likevel vil komme frem gjennom alternative veier på nettet.

Stille fra NextGenTel
Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra NextGenTel om saken. Selskapet har lagt ut en meget kort driftsmelding om problemet på sine nettsider:

«Våre kunder kan oppleve problemer med å nå et lite antall nettsteder, hovedsakelig i utlandet. Problemet er utenfor NextGenTels kontroll.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere