I første halvår av 2016 steg den gjennomsnittlige lånesummen for nye forbrukslån til 133.000 kroner.

Dette er en økning på hele 21 prosent fra 2015 hvor den gjennomsnittlige lånesummen var på 110.000 kroner for nye forbrukslån. Det viser Zmartas lånebarometer for første halvdel av 2016.

Les også: Kjøper melk på kredittkort

Personer i alle aldre og fra begge kjønn er med på veksten, viser lånebarometeret. Aldersgruppen 35-49 år er den som i størst grad driver veksten, ved å både ta opp flest og høyest lån.

Flest lån i Oslo, men Rogaland låner mest

Det er også en stor økning i hvor mye kvinner tar opp i lån. I første halvår av 2016 tok kvinner opp 109.000 kroner i lån i gjennomsnitt. Dette er en vekst på 20 prosent fra fjoråret. I samme tidsrom har konsumprisindeksen kun steget med 4,5 prosent.

– Selv om det er en stor vekst i hvor mye kvinner låner er det fortsatt et stort skille mellom kjønnene. Menn står for 65 prosent av alle nye lån, og tar i gjennomsnitt opp lån på 141.000 kroner. Dette er 29 prosent høyere enn hva kvinner tar opp, sier Mattias Hallgrim, markedsdirektør i Zmarta Group.

Personer fra Oslo tar opp 3 prosent flere lån enn landet forøvrig. Dette er mer enn to ganger så mye som neste på listen som er Østfold som tar opp 1 prosent over landsgjennomsnittet.

Likevel er det Rogalendingene som tar opp mest i lån, med gjennomsnittlig lånebeløp på 158.000 kroner, noe som er 24 prosent over landsgjennomsnittet på 133.000 kroner.

Oppussing fortsatt på topp

Nærmere en tredjedel av alle nye lån blir brukt til renovering i hjemmet, etterfulgt av bil- og båtkjøp og til eget forbruk. Det er noen forskjeller mellom aldersgruppen på låneformål. Unge låntakere låner oftere til bilkjøp, møbler og annen etableringsforbruk, mens eldre låner til forbruk, egen virksomhet og tannlegebesøk.

– Det er mange myter knyttet til forbrukslån. Mange tror forbrukslån er rettet mot personer med dårlig kontroll, men mer enn 98 prosent av alle forbrukslån blir tilbakebetalt. Forbrukslån er blitt en vanlig del av det moderne menneskets lånemiks. Det er Ikke alle som ønsker eller har mulighet til å ta opp eller refinansiere andre lån når man har behov for penger i en kortere periode. Dermed kommer forbrukslån inn som et gunstig alternativ, sier Mattias Hallgrim, Markedsdirektør i Zmarta Group.

Les også: Bankene skrur opp renten din