NA24.no

Nordsjøen: Kaffe slo ut på narkotest

Kaffe Moccha Latte Cappucino Mocha
Kaffe Moccha Latte Cappucino Mocha Foto: Stig Martin Solberg
Sist oppdatert:
Overraskende resultat da oljeselskapet ConocoPhillips innførte tilfeldig rustesting av oljearbeidere i august.

Oljeselskapet ConocoPhillips innførte tilfeldig rustesting av oljearbeidere i august. Nå viser det seg at testen slår ut på narkobruk om man har drukket kaffe like før man tar testen.

I midten av september skulle Egil Halvorsen reise til Ekofisk i Nordsjøen, der han har jobbet i 34 år. Han drakk kaffe og ventet på helikopteret på Sola da han ble kalt inn til rustest over høyttaleranlegget.

– De tok en spyttprøve, og jeg ble svært overrasket da narkotesten var positiv. Jeg lurte på hvordan prøven kunne være positiv, jeg visste jo at jeg hadde mitt på det tørre, forteller han til Stavanger Aftenblad ifølge NTB.

På nettet fant han bruksanvisningen til testen «Dräger Drugtest 5000». Der leste han at prøvene måtte tas minst 10 minutter etter kaffedrikking, røyking og spising.

– Jeg tok kontakt med bedriftslegen og fortalte at jeg ikke trodde prosedyrene var fulgt, sier Halvorsen.

Dagen etter prøvde personellet på Forusakutten, som har ansvar for prøvene, selv rustesten like etter å ha drukket kaffe, og testen slo ut. Det hele endte med at Halvorsen fikk reise på jobb i Nordsjøen samme dag.

– Jeg har fått en beklagelse fra ledelsen, men det hjelper ikke. De ansatte er veldig negative til den nye ordningen som er innført. Nå må vi bevise vår uskyld – omvendt av det norske rettsprinsippet, sier Halvorsen.

Fagforeningene i ConocoPhillips mener ordningen bryter med arbeidsmiljøloven og har klaget saken inn for Petroleumstilsynet

Rustesten som benyttes har en kjent feilmargin på opptil 5 prosent.

– Hvis disse prøvene er positive, blir det gjennomfør urin- og blodprøver, og de har ikke feilmarginer, sier kommunikasjonsdirektør Stig S. Kvendseth i ConocoPhillips. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere