*Nettavisen* Økonomi.

Norge best i Norden

Norge er suverene, og både økonomi og befolkning vokser kraftig.

Nordens krøsusinnyggere, nordmennene, er 45 prosent rikeren enn snitteuropeeren, regnet i bruttonasjonalprodukt (BNP) per innbygger. Det skriver Dagens Industri i en artikkel i dag.

Norges suverene topplassering kommer frem i Nordisk ministerråds årlige statistikkbok.

NA24 - din næringslivsavis

- Tilmed de nordiske naboene fremstår som fattige sammenlignet med nordmennene. Norge vokser kraftig både når det gjelder økonomi og befolkningsmengde, skriver di.se

Nordmenn er klart rikere enn naboene
Vi utgjør 19 prosent av Nordens befolkning, og sto for 26 prosent av den totale nordiske bruttonasjonalinntekten (BNI) i 2005. I bruttonasjonalinntekten inngår også de utenlandsrelaterte inntektene og utgiftene. Sverige, med dobbelt så høy befolkningsmengde, sto kun for 32 prosent av den samlede nordiske BNI, som omfatter alle nordiske land, inklusive Island. Regnet i BNP per innbygger slår nordmenn danskene med 25 prosent, svenskene med 30 prosent og finnene med 35 prosent. For 16 år siden, i1990, var forholdet det motsatte med Norge som det fattigste landet.

- Norge hadde ikke den krise som Sverige gikk igjennom på 90-tallet. Siden har oljeprisens utvikling bidratt for Norge som har vært verdens største oljeeksportør i løpet av de siste ti årene, sier Frank Dahlgaars hos Danmarks Statistikk, som har ansvaret for rapporten til Dagens Industri.

Fruktbare nordmenn
Også når det gjelder befolkningsveksten topper Norge den nordiske ligaen.

- Fruktbarheten er omtrent den samme i Norge, Danmark og Sverige. Men ettersom Norge har en yngre befolkning fødes flere barn, sier Frank Dahlgaard.

Fødselsoverskuddet i Norge, altså forskjellen mellom antall fødte og døde landet på 15.000 i 2005. I Sverige var dettte tallet 9.600. Befolkningen beregnes øke med 25 prosent i Norge under de kommende med 25 prosent i Norge i løpet av de kommende 40 årene. Sverige forventes å få en befolkningsøkning med 15 prosent, Danmark med fem. I Finland ser det dystrere ut på befolkningsfronten med en så godt som stagnert populasjonsmengde frem til 2046.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.