NA24.no

Norge bruker nest mest penger på trygd i Europa


Kjøpekraftjusterte tall viser at det bare er Luxembourg som bruker mer penger per innbygger på sosiale ytelser.
Kjøpekraftjusterte tall viser at det bare er Luxembourg som bruker mer penger per innbygger på sosiale ytelser.
Sist oppdatert:
Norge bruker 23 prosent mer enn Sverige per innbygger.

Det europeiske statetikkbyrået Eurostat har gått gjennom hvor mye penger europeiske land bruker på såkalt «sosial beskyttelse».

For mange av de europeiske landene er dette den desidert største landet har.

Sosial beskyttelse er en sekkepost som inkluderer blant annet pensjon, arbeidsledighetstrygd, sykepenger, uføretrygd, barnerelaterte ytelser, bostøtte, sosialstøtte med mer.

I snitt brukte EU-landene 29 prosent av BNP på denne typen ytelser i 2015, men det er enorme forskjeller mellom landene. Frankrike er på topp med nesten 34 prosent, mens Romania bruker 14,6 prosent av BNP.

Norge havner så vidt under EUs totaltall når det gjelder andelen av BNP, med 27,9 prosent av BNP.

Når det kommer til på kjøpekraftsjusterte tall per innbygger, er det bare Luxembourg som bruker mer penger på sosial beskyttelse enn Norge.

I kjøpekraftjusterte tall bruker Norge rundt 23 prosent mer enn Sverige per innbygger, og nær 50 prosent mer enn Storbritannia.

Ifølge Eurostat-tallene er de norske tallene spesielt høye for barne- og sykdomsrrelaterte ytelser, mens vi i EU-sammenheng bruker godt under gjennomsnittet på alderspensjon.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere