NA24.no

Norge, det nye Sverige?

Foto: AFP PHOTO
Sist oppdatert:
Norge kan komme til å overta tronen som verdensmester i beskatning.

(NA24-KOMMENTAR): Sverige har tradisjonelt ligget på skattetoppen blant rike land i OECD, som det eneste hvor over halve bruttonasjonalproduktet havner i futens lomme. Norge er nummer fire på OECDs liste, med 45 prosent i skatter og avgifter.

Men skattetoppen kan komme til å endre seg. Den borgerlige regjeringen i Sverige kutter hardt i skattene, og onsdag ble det kjent at formuesskatten fjernes allerede i år.

De første skatteflyktningene er allerede på vei over Kjølen. Caroline Hagen, datteren og arvingen til Stein Erik Hagen, flytter til Sverige. Hagen mener Kristin Halvorsen også må droppe formuesskatten i Norge. Det samme mener Jens Ulltveit-Moe.

Hvor realistisk er det at den rødgrønne regjeringen skal fjerne formuesskatten? Uttrykket «en snøballs sjanse i helvete» rinner i hu.

Riktignok kan man jo undres over at verdens rikeste stat også kan være i ferd med å nærme seg toppen når det gjelder skattetrykk. Men regjeringens politikk i Soria Moria-erklæringen var at skatte- og avgiftstrykket skulle skjerpes, dog ikke mer enn tilbake til 2004-nivå. Det siste ble nok lagt inn for å unngå politisk belastende beskyldninger om utgiftskåthet.

Og nettopp det har skjedd når enkelte rødgrønne politikere har ymtet om at det kanskje ikke er så nøye med 2004-grensen.

Fastlåst
Skulle regjeringen mot formodning endre syn, og gå inn for kutt i skatter og avgifter, så er ikke det heller enkelt. Kristin Halvorsen har gjort det klart at budsjettpolitikken skal være ansvarlig, og med dagens kokende økonomi, må det innebære at det brukes mindre enn 4 prosent av oljefondet – det langsiktige nivået i den såkalte Handlingsregelen. Til nå har det vært brukt mer enn 4 prosent hvert eneste år siden regelen ble innført.

Dette betyr at regjeringen ikke kan kutte i skatte- og avgiftsnivået uten samtidig å kutte i offentlige utgifter. Og det er neppe noe som står høyt på agendaen i en regjering med utgiftspartiene SV og Sp.

Dermed er regjeringen ganske låst. Den kan ikke øke skattene mer enn det som allerede er gjort, for da risikerer den beskyldninger om løftebrudd og misnøye hos velgerne. Den kan heller ikke kutte skattene, for da måtte man også kutte utgiftssiden, for å unngå å kaste bensin på det norske økonomibålet.

Justeringer?
Så har regjeringen gjort det klart at den er åpen for å justere i skatte- og avgiftssystemet innenfor den rammen som settes av 2004-nivået. Det innebærer for eksempel økte miljøavgifter og utbytteskatt. Lettelser har det kommet for støttegruppene: Økt fradrag for fagforeningskontingent og mindre skatt for bønder.

Men en eventuell fjerning av formuesskatten, kompensert med økning i andre skatter eller avgifter, høres ikke ut som noen vinnersak for en rødgrønn regjering. Uansett hvor mange småbedriftseiere som ville nyte godt av dette, uansett hvor fornuftig det egentlig ville være, så ville det bli oppfattet som et knefall for milliardærer som Hagen og Ulltveit-Moe.

Norges synes å være fastlåst på en kurs som fører til at Sverige får avløsning som verdensmester i skatt.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Kronen er TV-stjerne i USA
Feite og lure femtiåringer
Erna Solbergs rentekjappis
Norden sett fra Frankrike
Børsjubel for dårlig nytt
Karitas kjoleliv
Hvor viktig er sigarettrulling?
Dårlig idé med Staten Yards
Hårklipp på mandag
Rabiat høyrepolitikk eller norsk sosialdemokrati?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere