Gå til sidens hovedinnhold

Norge får FN-kritikk for å ikke tilby gratis kjønnsoperasjoner for asylsøkere

I FN-komiteen for eliminering av rasediskriminering møtte Norge en rekke kritiske spørsmål om hvordan migranter behandles i landet.

Nordmenn er vant til at Norge blir internasjonalt anerkjent for å ta vare på menneskerettigheter, og er generøse sponsorer av andre land for å ivareta viktige FN-mål. I en gjennomgang Minerva har gjort av referatene fra møtet som foregikk i desember, var det imidlertid lite ros å spore for de norske representantene.

Offentlig finansiert kjønnsoperasjon

Den brasilianske representantene Silvio José Albuquerque e Silva tok opp bekymringen for utenlandske statsborgere i Norge uten permanent opphold ikke får offentlig finansiert kjønnsoperasjon:

– Delegasjonen bør også kommentere om det som står i veien for at transpersoner som ikke har permanent oppholdstillatelse, inkludert studenter, arbeidsinnvandrere, asylsøkere og andre får tilgang på helsehjelp. Det er to dimensjoner for dette problemet: For det første, helsesystemet aksepterer ikke medisinske diagnoser fra andre land, noe som betyr at transpersoner må starte prosessen på nytt. For det andre har de flyktningene som har fått anerkjent diagnosen av norske helsemyndigheter, ikke fått tilstrekkelige helseinngrep, fremgår det av referatet.

Ifølge tall fra det norske direktoratet for utviklingssamarbeid (NORAD) mottok Brasil i 2017 452,5 millioner kroner i bistand fra den norske stat.

Ifølge organisasjonen TvT som kartlegger de farligste landene for transpersoner, er Brasil blant de aller farligste. 167 transpersoner ble drept i løpet av et år. Det er seks ganger så mange som antallet som ble drept i USA. Det er på tross av at det bor 120 millioner flere mennesker i USA.

Det var ikke bare transrettigheter som ble diskutert i møtet. Rettighetene til norskopplæring, og den norske stats adgang til å frata statsborgerskapet til norske IS-krigere, ble også diskusjonstemaer.

Les også kommentaren: Amazons kjønns-diskriminerende rekrutterings-algoritme kan likevel være bedre enn et menneske

Diskriminering av flyktninger

Russlands representant Alexei Avtonomov mente migranter kunne oppleve diskriminering fordi språkkursene for nyankomne ikke inkluderer både bokmål og nynorsk.

– Staten tilbyr norskkurs for innvandrere, men det er uklart hvilke former av språket som læres bort. Innvandrere risikerer diskriminering i forskjellige situasjoner hvis de ikke kjenner til hvilken del av språket som kreves.

Den hete debatten om hvordan land skal håndtere tilbakevendende IS-krigere ble også et viktig diskusjonspunkt under møtet. Elfenbenkysten ble representert ved Bakari Sidiki Diaby, som mente det var viktig at Norge garanterer for at norske IS-krigere ikke ble statsløse som konsekvens av deres deltagelse i terrororganisasjonen IS.

Les også: Trøndersk IS-kriger terrordømt – sju år og tre måneders fengsel

«I kjølvannet av rapporter om at nordmenn som har kjempet i Syria har fått statsborgerskapet inndratt, ville Diaby vite hvilke tiltak som har blitt iverksatt for å forhindre at personene ble statsløs.»