NA24.no

Foto: Foto (Regjeringen.no)

Norge får toppkarakter

- Norge har klart seg bra gjennom finanskrisen og regjeringens tiltak har bidratt til vekst.

IMF har vurdert den norske økonomien og overlevert en vurdering av norsk økonomi og den økonomiske politikken som blir ført i Norge.

Ved å utvide bruken av offentlige midler greide Norge å demme opp for det aller meste av virkningene fra finanskrisen som traff verdensøkonomien høsten 2008. Ingen vesentlig økning i arbeidsledigheten, ingen drastisk økning i antall konkurser forbruket holdt seg bra og den økonomiske hverdagen fortsatte som før for de aller fleste.

- Rapporten slår fast at Norge har klart seg bra gjennom finanskrisen og framholder at Regjeringens tiltak i den økonomiske politikken har bidratt til å styrke oppgangen vi nå ser i norsk økonomi, skriver Sigbjørn Johnsen, finansminister, i en melding.

IMF er positivt innstilt til den norske økonomien og tror veksten vil fortsette. Fortsatt lav rente og tiltagende positiv innstilling til økonomien vil bidra til økende etterspørsel fra privat sektor. IMF understreker, og gjør et poeng av at, Norge ikke er alene i verden og at norsk økonomi også er avhengig av utviklingen internasjonalt, og at den internasjonale utviklingen fortsatt er usikker. De seneste dagers utvikling i euro-landene og den pågående valutakrisen er et klare eksempler på dette.

IMF er positiv til den utviklingen det er lagt opp til i finanspolitikken for 2011.

- Hvis det blir slik at den økonomiske veksten blir brattere, så bør de norske myndighetene etter IMFs syn bringe bruken av oljepenger moderat under 4-prosentsbanen på mellomlang sikt, skriver finansdepartementet i en melding.

IMF er også positiv til den kommende pensjonsreformen og dens utforming. Men IMF skulle gjerne sett at også andre trygdeordninger tilpasses slik at de virker i henhold til hensikten.

-Særlig viktig er det å redusere sykefraværet og veksten i antall uføretrygdede, skriver finansdepartementet.

IMF mener at Norge over tid bør videreutvikle rammeverket for makrotilsyn og overvåking av systemrisiko med sikte på å redusere sykliske svingninger i kredittmarkedet. IMF støtter opp om Finanstilsynets innføring av retningslinjer for forsvarlig boligfinansiering, og peker på at Finanstilsynet også framover bør legge til rette for at finansinstitusjonene styrker sin soliditet og styring med likviditet.

- IMFs vurdering er basert på en mindre omfattende gjennomgang enn de såkalte Artikkel IV konsultasjoner, som gjennomføres hvert annet år. Den forrige Artikkel IV konsultasjonen for Norge ble gjennomført i januar 2010, heter det i meldingen.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere