*Nettavisen* Økonomi.

Norge fra best til dårligst i klassen

Foto: (SCANPIX)

– Utviklingen er alarmerende.

28.02.14 13:57

Norge har tradisjonelt vært aller flinkest av EØS-landene til å innføre nye EU-direktiver innen tidsfristene som gjelder.

Men nå er trenden snudd.

Klikk på bildet for å forstørre.

EFTA-landene.


Sammen med Island ligger nå Norge nederst på listen, melder EFTAs overvåkningsorgan ESAs, som fredag la frem sin nye undersøkelse der de har undersøkt EU/EØS-landenes gjennomføringevne.

- Norge har overtrådt fristen for innføring av 21 direktiver, nesten dobbelt så mange som forrige gang resultattavlen ble publisert i juli 2013. Dette utgjør et gjennomførings­underskudd på 1,8 prosent, melder ESA.

I tillegg til de 21 direktivene Norge ikke har implementert, er det fire direktiver Norge ikke har innført på riktig måte.

De påpeker at gjennomføringsunderskuddet i Norge dermed er det nest dårligste i EØS, og at det er det dårligste resultatet sine ESA begynte å føre statistikk i 1997.

Målet er at tallet ikke skal være over én prosent. Snittet for hele EU-området er til sammenligning 0,7 prosent, og ingen har mer enn 1,5 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.


Gjennomføringsunderskudd er direktiver som ikke er fullstendig gjennomført.

- Utviklingen er alarmerende, og ESA oppfordrer EFTA-landene til å gjøre sitt ytterste for å snu denne trenden. For å oppnå like konkurransevilkår i det indre markedet må landene innføre nytt regelverk i rett tid. EFTA-landene må sørge for at de overholder sine forpliktelser etter EØS-avtalen, uttaler ESA-president Oda Helen Sletnes.

Klikk på bildet for å forstørre.

ESA påpeker at Norge er forpliktet til å innføre krav fra EU, og at overtredelser kan føre til at saken havner i EFTA-domstolen. I verste fall kan hele EØS-avtalen ryke.

I skrivende stund har ESA 28 saker gående mot Norge.

EFTA-landenne har siden forrige gjennomgang i sommer, økt antall brudd fra 181 til 236, mye på grunn av Island.

Norge får derimot indirekte skryt for tidsbruken på direktiver vi faktisk innfører. I snitt bruker Norge nå 5,7 måneder per direktiv, noe som er best av EØS-landene, raskere enn før - og vesentlig lavere enn EU-snittet på 7,3 måneder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.