NA24.no

Norge freser videre

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)
...mens Europa sliter

Finanskrisen i Europa ser ikke ut til å bite noe særlig på totaliteten i den norske økonomien. Nye tall viser at det norske bruttonasjonalproduktet steg med hele 1,4 prosent i tredje kvartal, som følge av oppgang i industriproduksjonen, mens en nedgang i oljerafffinering og famasøytisk industri dempet oppgangen.

- BNP-tallene for tredje kvartal var om lag som ventet og bekrefter at norsk økonomi har god fart mot slutten av året, skriver DNB i en kommentar i etterkant av at rapporten fra Statistisk sentralbyrå ble sluppet tirsdag. Banken skriver videre at det var ventet en slik utvikling i tredje kvartal.

Svakere privat forbruk
DNB skriver videre at privat konsum steg svakt tredje kvartal med kun 0,2 prosents oppgang, mot 0,8 prosent kvartalet før. Også veksten i offentlig konsum var vissen. Oljeinvesteringene bidro i betydelig grad til veksten, mens investeringene i Fastlands-Norge gikk ned med 0,8 prosent. Utenrikshandelen bidro også positivt med en vekst i eksporten av tradisjonelle varer med 0,7 prosent.

- For Norges Bank er nok disse tallene mindre interessante, men bekrefter ståstedet ved utarbeidingen av oktoberrapporten. Det er nok først og fremst utviklingen fremover som er viktig, skriver DNB.

Tyngre i Europa
Mens Norge altså leverer en økonomisk vekst på 1,4 prosent i tredje kvartal, er situasjonen langt tyngre nedover i Europa. Tall for første halvår viser at bruttonasjonalproduktet riktignok steg i første halvår. Mens Tyskland fortsatt holder stand, ble bruttonasjonalproduktet i Hellas og Portugal rasert av gjeldskrisen.

Les mer her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere