NA24.no

Norge fryser nye lisenser på eksport av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia


FRYSER EKSPORTEN: Saudi-Arabia, her ved kronprins Mohammad Bin Salman (til venstre) på besøk hos Kuwaits emir sjeik Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, får ikke lenger importert forsvarsrelatert utstyr fra Norge.
FRYSER EKSPORTEN: Saudi-Arabia, her ved kronprins Mohammad Bin Salman (til venstre) på besøk hos Kuwaits emir sjeik Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, får ikke lenger importert forsvarsrelatert utstyr fra Norge. Foto: Ho (AFP)
Sist oppdatert:
Norge vil ikke lenger gi nye lisenser på eksport av forsvarsrelatert utstyr til Saudi-Arabia, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Det er ikke lenger tillatt å eksportere norske våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia. Nå vil regjeringen heller ikke gi nye lisenser for eksport av forsvarsrelatert utstyr, såkalt B-materiell.

– Vi har besluttet at det i den nåværende situasjonen heller ikke skal gis nye lisenser for eksport av andre typer forsvarsmateriell eller flerbruksvarer til militær bruk til Saudi-Arabia. Vi stanset behandlingen av nye søknader for noe tid siden i påvente av denne beslutningen, skriver Eriksen Søreide i en epost til NTB.

LES OGSÅ: «Det mest kostbare mordet siden 1914»

– Grunnen for dette tiltaket er en helhetsvurdering av den siste tids utvikling i Saudi-Arabia og regionen og den uoversiktlige situasjonen i Jemen, føyer hun til.

Det siste året har det blitt solgt B-materiell for mer enn 41 millioner kroner til Saudi-Arabia. Det er en stor økning fra 23.000 kroner i 2016.

Flere hjelpeorganisasjoner og opposisjonspartier har den siste tiden krevd at Norge stanser eksport av B-materiell til det oljerike kongedømmet. Det skyldes både krigen i Jemen og drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. 

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere