*Nettavisen* Økonomi.

Norge har 3400 flere politikere enn vi trenger

Rundt omkring i norske kommunestyrer sitter det 3400 personer flere enn det er behov for.

Rundt omkring i norske kommunestyrer sitter det 3400 personer flere enn det er behov for. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

50 prosent flere enn nødvendig får betalt i norske kommuner.

25.11.14 13:25

Norges 428 kommuner varierer betydelig i både størrelse og folketall. Mens det bor 210 i Utsira, er Oslo fylt opp med til 638.529. Arealet spenner fra 6 kvadratkilometer i Kvitsøy til 9707 i Kautokeino.

Eller sagt på en annen måte: Om alle kommuner i Norge skulle vært like like folkerike som Utsira, måtte Oslo deles opp i 3040 ulike kommuner.

Men det er ikke bare antall innbyggere og størrelse at det er betydelige forskjeller mellom norske kommuner.

Politiker-overflod

I norske kommunesaler er det valgt inn alt fra 11 til 67 personer, og totalt er det 10.772 kommunepolitikere - ikke inkludert vararepresentanter.

En gjennomgang Nettavisen har gjort av samtlige norske kommuner, viser at kommunene har valgt inn betydelig flere representanter enn det er behov for.

Samlet sitter det 3400 representanter i norske kommunestyrer som ifølge loven ikke er nødvendig.

Alle disse har krav på møtegodtgjørelser, samt forskjellige former for grunngodtgjørelse, godtgjørelse for komitéarbeid og tapt arbeidsinntekt.

Nesten alle har for mange

Antall representanter i kommunestyrene velges av kommunestyrene selv, med et minstekrav basert på kommunenes innbyggertall.

Fakta

Så store må kommunestyrene være

Nettavisens gjennomgang viser at norske kommuner i all hovedsak overser lovens minstekrav. Kun 19 av landets 428 kommuner ønsker å holde antall betalte politikere på et minimum.

Lille Utsira med sine 210 innbyggere er en av disse. Med sitt kommunestyre på 11 personer, er likevel over fem prosent av kommunens innbyggere innvalgte politikere.

Den største overfloden i antall finner man i bykommuner. Stavanger, Trondheim og Bergen har alle 24 kommunestyrerepresentanter fler en det er behov for.

Ålesund, Haugesund, Porsgrunn, Halden og Lier har på sin side 22 representanter fler enn de trenger.

Verst i småkommunene

Det er likevel i de litt mindre kommunene at overfloden av politikere tydeligst kommer frem.

Kommunene Saltdal, Bjugn og Sauherad er alle kommuner med under 5000 innbyggere. Det betyr at de ifølge loven kan ha 11 valgte politikere.

Men i Saltdal er kommunestyret derimot bestående av 27 representanter, mens Bjugn og Sauherad har hele 29 representanter. Dette er nær tre ganger så mange som det er behov for.

Klikk på bildet for å forstørre.

Totalt er det 228 kommuner i Norge som kunne klart seg med 11 representanter, men kun tre av disse holder seg til minstekravet.

Disse småkommunene hvor det bor utgjør bare 550.000 av norske innbyggereinnbyggere, har valgt inn totalt 4238 representanter. Det samlede minstekravet er derimot 2508.

Dermed er det 1730 politikere for mange i norske småkommuner.

Vet ikke hvorfor de er for store

Nettavisen har vært i kontakt med en lang rekke kommuner om størrelsen på deres kommunestyrer, og flere kommuner påpeker at flere representanter gir åpning for flere av småpartiene.

En rekke lokalpolitikere opplyser derimot til Nettavisen at dette i stor grad er basert på tradisjoner.

- Sauherad kommunestyre har et gammelt vedtak på at det skal være 29 representanter og hjemmelen til antallet er etter kommuneloven. Kommunestyresalen fra 1963 er sirkelformet og er utformet for å gi plass til 29 representanter, forteller Svein Tarandrød i Sauherad kommune til Nettavisen.

Han sier at selv om de har nesten tre ganger så mange representanter som de trenger, er ikke antall representanter et aktuelt drøftingstema.

Andre steder har dette vært et tema, men ikke fått gjennomslag.

- Hvorfor vi har så mange representanter i kommunestyret kan jeg ikke svare på. Det var en sammenslåing av tre kommuner for 50 år siden som har gitt oss den formen vi har i dag. Det er gjort forsøk på å kutte ned på antall medlemmer, men dette har foreløpig blitt nedstemt, sier Siv Augustinussen i Vågan kommune til Nettavisen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.