Gå til sidens hovedinnhold

- Norge har et rykteproblem

Rykter om elleville priser skaper trøbbel for turistnæringen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Vi har et rykte på å være enda dyrere enn vi er, og vi sliter med dette ryktet.

NA24 - din næringslivsavis

Det sier direktør for reiseliv i Innovasjon Norge, Per-Arne Tuftin, som er ansvarlig for å markedsføre Norge utad.

Han sier Innovasjon Norge har en utfordring i å kommunisere at Norge ikke er dyrt, hvis man bare trekker fra prisnivået på alkohol og tobakk samt en del luksusvarer...

Det haglet med leserkommentarer etter NA24s oppslag Norge - ditt dyreste ferieland mandag, der det kommer frem at Norge kommer særdeles dårlig ut på statistikker over ferieland som gir mest valuta for pengene. Selv nordmenn flykter fra eget land når det skal ferieres: Det ble foretatt 16 prosent færre reiser i hjemlandet i fjor, mens ferier i utlandet øker med åtte prosent.

- Aldri mer Norge
En svensk jente skriver:

«Var i Norge på tur i slutten av mai, kjørte bil. Brukte 11.000 kroner på ni dager å da unnet vi oss ikke mye godt (...). Aldri mer Norge igjen på biltur.»

- Jeg tror mange tenker at jo, det er dyrt, men på grunn av de opplevelsene de har hatt så er det verdt prisen, sier Tuftin.

Flere har også reagert på prisnivået Hurtigruten har lagt seg på i sommer. Som NA24 skrev mandag koster en tur med hurtigruten 33.000 kroner for to voksne, eller 57.750 kroner hvis man skal ha med seg to barn, med avgang 17. juli.

Prisene får noen til å se rødt:

- Som et cruise i Karibien
«At hurtigruta tar samme pris for en tur langs den (stort sett) ganske grå, sure og kalde norskekysten i en litt sliten og sparsommelig lugar UTEN wc/dusj som et karibiske 1-ukers cruise med Royal Caribbean sier vel sitt om hvorfor Hurtigruten Group (utrolig dårlig navn for øvrig) er på konkursens rand», skriver brukere «jobla».

Salgssjef for Hurtigruten, Cecilie Kopperud, opplyser i en mail til NA24 at de har en sommerkampanje gående i mai og juni som gjør at man kan få billigere turer enn det NA24 referer til hvis man har anledning til å reise utenfor sesong.

En tur som koster 33.800 kroner for to personer i høysesong, kan man få for 25.350 kroner utenfor sommerferien. Hun opplyser også at det bare er et skip som ikke har dusj og toalett på lugarene. I tillegg kan man i forsommerkampanjen få med barn fritt om en kun reiser fra Kirkenes til Bergen, forteller hun.

- Kutt avgiftene
En leser, som kaller seg rødruss, skriver at man ikke trenger å være blåruss for å forstå følgende:

«Når skal norsk turistindustri forstå at volum og repeterbarhet (at kunden kommer tilbake) er det viktigste. Flår du folk så blir de sure, forteller det til alle de kjenner og vender aldri tilbake.»

Andre lesere langer ut mot det norske avgiftsnivået:

«Skal virkelig turisme være et nytt satsingsområde i Norge kan vi begynne med å kutte drivstoffavgiftene. Deretter kan vi kutte alkoholavgiftene. Norge er vel det eneste landet hvor det er gjestene som spanderer velkomstdrammen!?», spør en seg.

En del av leserinnleggene går ut på at de skammer seg på vegne av fedrelandets prisnivå:

Da Brå brakk staven
«Det for eksempel utlendinger husker i forbindelse med ski-vm i Oslo i 1982, er ikke at Brå brakk staven, men at det kostet 25 (1982) kroner for et egg» skriver en leser.

Dette er en annen helt enig i:

«Det er pinlig å ha slekt fra USA på besøk, og se hvordan de måper når de må betale over en hundrelapp for en hamburgermeny på en veikro, eller 24 kroner for en flaske brus på en bensinstasjon.»

Tuftin sier vi i år har en ekstra utfordring i forhold til at pundet og dollaren har svekket seg mot den norske kronen, noe som gjør at vi kan få færre turister fra USA og England.

- Billig å reise utenlands
En siste leser oppsummerer sitt syn på Ferie-Norge slik:

«Takket være prisene så foretrekker jeg og ta en hel md. ferie i utlandet enn en uke i Norge.»

Tuftin har følgende kommentar til at nordmenn heller velger å feriere i utlandet:

- Andelen som reiser til utlandet øker. Det er nok mye værbasert, men det er også på grunn av alle lavprisflyrutene. Det er blitt rimelig å reise til utlandet, avslutter han.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?