*Nettavisen* Økonomi.

Norge har fått verdens beste robot

Foto: Mark Clifford (Intuitive Surgical, Inc.)

John Fredriksen og Stein Erik Hagen spleiset på nytt utstyr for 25 millioner.

13.02.12 11:32

Den nye Da Vinci-roboten er den råeste i sitt slag, og har kostet 25 millioner kroner. Pengene kommer fra milliardær Stein Erik Hagen, som nylig ble rammet av prostatakreft, og verdens rikeste nordmann, John Fredriksen.

Håpløst

- Vi orket nesten ikke å begynne prosessen med å søke om ny robot engang. Alt virker så håpløst, sier en av Norges fremste prostatakirurger Bjørn Brennhovd til DN.

På Radiumhospitalet i Oslo investeres det nemlig kun i medisinsk teknisk utstyr dersom det gamle bryter sammen. Dermed bestemte Stein Erik Hagen seg for å reise til velrenommerte John Hopkins Universitetssykehus i Baltimore i USA for å bli operert. Tidligere i år dristet Brennhovd seg til å uttale at han ville gjort det samme hvis han var i Hagens situasjon. Det fikk han mye kjeft for.

Dag Vincent Johannessen er tidligere sjef for Radiumhospitalet og leder for Radiumhospitalets legater. Da han leste at Hagen skulle opereres i USA, tenkte han at tiden var inne. Nytt utstyr måtte på plass. For å unngå at urologien skulle flyttes vekk fra Radiumhospitalet, og ikke minst for å slippe å se et todelt helsevesen i Norge, bestemte han seg for å prøve å hente finansiering fra private donorer. Først sa Fredriksen seg villig til å sponse fem millioner. Det samme gjorde et vennepar.

- Så sa jeg dette til Stein Erik Hagen. Ok, da gir jeg også fem millioner, svarte han.

Best i verden

Men det viste seg at maskinen kostet 17 millioner, pluss moms.

- Jeg ringte John Fredriksen og sa at jeg trengte ti millioner til. Det er ok, sa han, men da skal det være garantert at dette er det beste i verden.

I dag er altså den nyeste og beste roboten på plass i operasjonsstuene på Radiumhospitalet, takket være Norges mest kjente skatteflyktninger.

- Dette betyr mye, sier Brennhovd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.